Hvad er en espressomaskine?

En espressomaskine er en kaffemaskine, der er designet til at brygge kaffe ved at tvinge vand under tryk nær kogepunktet gennem en “puck” af malet kaffe og et filter for at producere en tyk, koncentreret kaffe kaldet espresso. Den første espressomaskine blev bygget og patenteret i 1884 af Angelo Moriondo fra Torino i Italien. Et forbedret design blev patenteret den 28. april 1903 af Luigi Bezzera. Grundlæggeren af La Pavoni-firmaet købte patentet og producerede fra 1905 espressomaskiner kommercielt i lille skala i Milano. Der er blevet skabt flere forskellige maskindesigns til fremstilling af espresso. Flere maskiner har nogle fælles elementer til fælles, f.eks. et gruppehoved og et portafilter. En espressomaskine kan også have en dampstang, som bruges til at dampe og skumme væsker (f.eks. mælk) til kaffedrikke som cappuccino og caffe latte.

 

Sådan fungerer espressomaskiner

Espressomaskiner fungerer ved at tvinge vand under tryk nær kogepunktet gennem en “puck” af malet kaffe og et filter for at fremstille en tyk, koncentreret kaffe kaldet espresso. Den første maskine til fremstilling af espresso blev bygget og patenteret i 1884 af Angelo Moriondo fra Torino i Italien. Et forbedret design blev patenteret den 28. april 1903 af Luigi Bezzera.

 

Grundlæggeren af La Pavoni-firmaet købte patentet og producerede fra 1905 espressomaskiner kommercielt i lille skala i Milano. Der er blevet skabt flere forskellige maskindesigns til fremstilling af espresso. Flere maskiner har nogle fælles elementer til fælles, f.eks. et gruppehoved og et portafilter.

 

Espressomaskiner fungerer ved at tvinge vand under tryk nær kogepunktet gennem en “puck” af malet kaffe og et filter for at fremstille espresso.

 

Trykket tvinger vandet gennem kaffegrumsen hurtigere, end tyngdekraften alene kan opnå, hvilket giver et koncentrat med intens smag, der bevarer en stor del af koffeinen fra den oprindelige kaffebønne.

 

Espressomaskiner anvender typisk kedelsystemer til at generere det nødvendige damptryk, der kræves til brygningen; nogle modeller – især de billigere modeller til hjemmebrug – kan dog bruge pumper i stedet. Uanset hvordan de koger vandet, indeholder alle typer espressomaskiner metal- eller glaskarafler, som indeholder kaffegrums under brygningen og udleverer de færdige shots i de ventende kopper nedenunder.

 

Nogle få modeller har endda tilbehør til mælkeskummer, så du kan lave drikkevarer som latte og cappuccino derhjemme uden at skulle købe et helt separat apparat!

 

Konklusion

En espressomaskine er et fantastisk værktøj, som enhver kaffeelsker bør overveje at eje. Uanset om du leder efter noget til at lave din morgenkaffe derhjemme, eller du ønsker at kunne lave drikkevarer i cafékvalitet til dine venner og familie, er en espressomaskine bestemt investeringen værd!