Det er ikke størrelsen, men gørelsen lyder det populære ordsprog i en lidt anden sammenhæng. Det er dog ikke helt ved siden af, hvis man trækker ordsproget over i et andet dilemma: hvordan finder man sin ur størrelse? Dette gælder både for luksusure og for billige ure til mænd.

Er størst lig med bedst? Det korte svar er er nej og det lidt længere svar skal vi kigge på i denne størrelsesguide til ure for mænd. Der kan nemlig for nogle mænd herske en tendens til, at jo større, jo mere mandlig og dermed jo bedre. Det kunne dog på ingen måder være længere væk fra sandheden. Det hele handler om proportioner og hvis dit ur er uforholdsmæssigt stort i forhold til dit håndled, så bliver der bidt mærke i det – og her taler vi ikke om positive og anerkendende blikke fra omverdenen.

Det kan der dog snildt laves om på og denne størrelsesguide til ure vil sikre, at du i stedet modtager anerkendende blikke fra omverdenen, når du flasher dit ur. Her snakker vi om både størrelsen på urkassen, tykkelsen på urkassen, bredden på urremmen, urremmens materiale og til sidste detaljerne. Alle disse elementer bør nemlig spille ind, når du skal ud og købe dit nye ur.

Sådan finder du din ur størrelse

Den rigtige størrelse på dit ur, afhænger som med alt andet ekvipering af proportioner. Det er helt naturligt for os mennesker, at proportionerne gerne skal være velafbalancerede og dette gælder alle dele af livet – og derfor også dit outfit. I denne kontekst kan det oversættes til, at jo mindre håndled du har, jo mindre ur bør du bære. Omvendt bør du stile efter et større ur, jo større håndled du har. Det er jo ganske simpelt.

Hvordan du finder din ur størrelse kan opdeles i fem delelementer, som denne størrelsesguide til ure vil gennemgå. Lad os kaste os over det første delelement:

1. Størrelsen på urkassen

Det første sted vi starter, er samtidig også det mest oplagte. Det er i hvert fald størrelsen på urkassen, som de fleste vil tænke på, når de skal overveje, hvilken størrelse ur de skal købe. Det er der selvfølgelig en ganske fornuftig grund til og det er, at det samtidig er den første ting, man lægger mærke til.

De normale urkasse størrelser for mænd spænder typisk fra 38mm og op til 46mm. Hvis du kommer under 38 er vi nærmere ovre i en kvindestørrelse og kommer vi over 46mm er uret ganske enkelt for stort.

Så hvordan finder ud af, hvilken størrelse ur, du skal købe? Det er faktisk ganske simpelt: du skal måle dit håndled og deraf finde din urstørrelse.

Hvis vi skal opdele håndled og urstørrelser, så kan vi lave følgende tredeling:

Til håndled der måler 15 – 17 cm skal man gå efter små til medium størrelse urkasser, hvilket vil være 38 – 42 mm.

Til håndled der måler 17 – 19 cm skal man gå efter medium størrelse urkasser, hvilket vil være 42 – 44 mm.

Til håndled der måler 19+ skal man gå efter de større urkasser, hvilket vil være fra 44 cm og op.

Ovenstående er opdelinger, som du bør skele til, når du skal købe dit næste ur. Det kan sagtens være, at en person med et håndled på 16 cm kan smide et ur i størrelse 44 mm på hånden. Prøv dig frem og læn dig op ad ovenstående som en guideline.

Nedenfor har vi to eksempler på flotte herreure, som måler henholdsvis 41mm og 42m i urkassen – begge mål vil langt de fleste danske mænd kunne smide på med velbehag (jeg ejer selv et af dem og er lykkelig for det):

Dansk designet herreur med 41mm urkasse

Mærke: About Vintage Pris: 2495.-

Find det lækre herreur her

Skandinavisk designet herre ur med 42mm urkasse

urstørrelse mænd

Mærke: Tusenö Pris: Sat 15% ned til 2195.-

Find det lækre herreur her

2. Tykkelsen på urkassen

Tykkelsen på urkassen vil ofte følge størrelsen på urkassen. Det vil med andre ord sige, at når størrelsen på urkassen i diameter bliver større, så vil tykkelsen på urkassen ligeledes blive større.

Tykkelsen på urkassen vil i de fleste tilfælde spænde fra ca. 7 mm til omkring 9 mm.

3. Tykkelsen på urremmen

Det tredje element du skal overveje, når du køber dit ur er, hvor bred urremmen bør være. Dette er samtidig den sidste ting, du skal være opmærksom på ved dit urkøb, når vi udelukkende kigger på størrelser og proportioner.

Hvis jeg skal trække et generelt pejlemærke op af hatten, så vil sige, at størrelsen på urremmen gerne skal følge størrelsen på urkassen i den forstand, at urremmen gerne skal være ca. halv størrelse af urkassen.

Hvis vi tager et ur med en urkasse på 42 mm vil det med andre ord betyde, at urremmen gerne skal være va. 21 mm bred.

Som det kan anes følger alle de tre første elementer hinanden. Jo større urkasse i diameter, jo tykker vil den være og urremmen vil typisk deraf også være tykkere.

Hvilken boldgade du bør lande i, bør derfor afgøres af, hvor stort eller lille dit håndled er.

4. Hvilket materiale bør urremmen være lavet af

Nu kan det være, at du stiller dig selv undrende overfor, hvordan dælen urremmens materiale spiller ind, når vi nu snakker om størrelsen på et ur. Det gør det af den simple årsag, at materialevalg har indflydelse på, hvor kraftigt eller tyndt dit ur fremstår.

En urrem i metal (typisk stål) giver nemlig et mere bredt, tungt og større udtryk til dit ur. Omvendt vil en urrem i læder give et tyndere udtryk til dit ur.

Oversat til godt dansk vil dette betyde, at mænd med bredde håndled typisk vil kunne gå mere målrettet efter urremme i metal og mænd med tyndere håndled vil kunne gå mere målrettet efter urremme i læder. Dette er dog på ingen måder ensbetydende med, at mænd med bredde håndled kun må gå med ure med metalrem eller omvendt – dette er blot en guideline, som du bør have in mente, når du skal erhverve dig dit næste ur.

5. Urets detaljer

Sidste element er uret detaljer. Ligesom med materialet af uremmen er dette måske ikke den mest oplagte faktor, når vi nu kigger på, hvilken størrelse ur du bør købe.

MEN, det er naturligvis med i artiklen af en årsag. Vi snakker nemlig ikke bare om hvilke detaljer, der er på uret men nærmere størrelsen på detaljerne. Dette er både detaljerne inde ved selve urskiven men også detaljerne på siden af uret – det mest oplagte eksempel her vil være kronen.

Jo større disse detaljer er, jo større vil uret samtidig fremstå. Som med alt andet er det afgørende her, at proportionerne er overholdt, når vi tænke detaljerne sammen med resten af elementerne nævnt her i artiklen. Det nytter f.eks. ikke noget med en stor og tyk urkasse, bred metalrem og så små detaljer ved urskiven og kronen. Det vil ganske enkelt få uret til at fremstå underligt og bestemt ikke pænt.

Written by Christian Bo Nissen