Reverstyper findes i flere varianter: Shawl-collar, peak label og notch lapel. Jeg vælger at anvende de engelske betegnelser for de forskellige typer, da de danske betegnelser ikke rigtigt bruges i daglig tale.

Jeg kan huske første gang jeg skulle ud og købe en jakke. Jeg havde set en klassekammerat have en jakke på til en gymnasiefest, og synes det så rigtigt fedt ud. Næste gang jeg faldt over en jakke, købte jeg den. Den blev taget på sammen med jeans, og jeg synes selv mit outfit spillede! Eneste problem var, at jeg havde købt en smoking jakke… !

Så for at undgå du falder i samme type begynderfælde som mig, kigger vi her på:

– hvilken type revers passer til dig, hvad er egentlig forskellen på dem og sidst men ikke mindst; i hvilken sammenhæng anvendes de forskellige jakker og dertil hørende revers?

Notch lapel – den mest udbredte:

Denne revers du vil findes på de fleste jakker. Grunden er simpel: I mine øjne er det den pæneste, men den er ligeledes den billigste at producere samt den nemmeste at ramme rigtigt med.

Den kaldes notch lapel, da den har et lille hak der adskiller, eller forbinder om man vil, frontsiden af jakke med bagsiden og kraven.

Hvis man skal følge diverse uskrevne stilregler, kan denne bruges i alle sammenhæng pånær de meget formelle.

Jeg vil dog ikke kalde det en skandale, hvis man ikke møder op til et bryllup i denne type jakke, men en smoking eller jakke med spidsrevers ville i denne sammenhæng være at foretrække.

Hvis det er første gang du skal ud og investere i et jakkesæt, vil denne type jakke klart være at foretrække. Det er meget svært at gå galt i byen med denne type jakke.

Peak lapel – den mere elegante revers:

Har du set Suits? Hvis ikke, kom igang! Karakteren Harvey Specter går altid i jakkesæt hvor jakken har peak lapels/spidsrevers. Udover god inspiration til jakkesæt er serien helt igennem fantastisk!

Peak lapel eller spidsrevers er mere elegant i fremtoningen end notch lapel men noget mindre udbredt. Jakker med spidsrevers er mere formel, og som navnet hentyder til, former reversen en spids der peger op imod skulderen.

Hvis du allerede ejer en 3-4 jakkesæt, og kunne tænke dig at udvide sortimentet, bør du kigge på et jakkesæt af denne type. Hvis du derimod er på udkig efter dit første eller andet jakkesæt, bør du holde dig fra denne type lidt endnu.

Smoking revers også kaldet shawl-colar:

Shawl-colar eller lapel er den type revers du vil se på en smoking herhjemme. Den er smallere og meget rund i formen og passer godt i formelle sammenhæng som f.eks. et bryllup.

Hvis du er meget bred og muskuløs, kan denne type jakke være et godt alternativ til en peak label jakke. Dette skyldes, at peak label’en vil få dit bryst til at se abnormt stort ud (og nej de herre, dette er ikke ønskbart), hvorimod shawl-colar jakken vil komplementere din krops bygning.

Hvis du har et meget rundt ansigt, vil denne type jakke ikke være anbefalelsesværdig, da reversen vil fremhæve dit ansigts runde form og størrelse. Udover dette passer smoking jakken til de fleste fyre.

Written by Christian Bo Nissen