Det at udvikle sig egen, personlige stil kan og vil for de fleste være en kæmpe opgave, som vil være fyldt med mere eller mindre vellykkede tests og forsøg.

Særligt i overgangen fra dreng til mand, er det utroligt svært, at ramme det rigtige stil, da meget tøj enten vil være for ungdommeligt eller måske endda direkte umoden eller være for voksent i looket set i forhold til ens faktiske alder.

En anden udfordring kan være, at ens liv kan udvikle sig hurtigere end både ens garderobe og pengepung kan følge med til.

Det er med andre ord et minefelt, at skulle gå fra dreng til mand og senere decideret voksen. Jeg har selv lavet stort set samtlige fejl, du kan tænke dig til og dem ser jeg gerne, at du ikke behøver lave. Derfor har jeg samlet de 9 største fejl unge mænd begår, når de skal skifte drengegarderoben ud med en voksengarderobe.

1: Mangler de helt basale elementer ved god stil

Nummer 1 er helt enkelt og ufattelig simpel at overholde og det omhandler et par helt basale elementer i god stil nemlig 1) at stryge sit tøj – som minimum ens skjorter og 2) at ens tøj er rent – ingen pletter eller sure lugte, tak. Det er da ret simpelt, ikke?

2: Køber tøj der enten er for stort eller for småt

Det her er en klassiker og sker ikke kun for yngre mænd – der er noget at lære for rigtigt mange mænd i alle aldre! Det er ganske enkelt altafgørende, at de ekviperinger du erhverver dig sidder som de skal. Hverken for store og slaskede i det eller for stramt siddende. Det du køber og tager på, kan være nok så lækkert, skarpt designet og matche resten af dit outfit perfekt, men hvis fittet ikke er der, er du bag ud på point fra starten – og vinder i øvrigt aldrig kampen!

3: Køber outfits i stedet for en garderobe

Denne her har jeg selv været storslem til i mine yngre år, hvilket også har gjort, at jeg har ekstremt stor fokus på, at de ting der bliver fremvist her på MetroMand, vil kunne anvendes i et hav af sammenhænge – så du, kære læser, får opbygget en solid og alsidig garderobe. Skulle du være i tvivl om, hvor du skal starte, så hop forbi og nap min gratis stilguide til mænd.

4: Er slemme til at over- eller underdresse

Her har vi en af de oftest forekommende stilfejl, som yngre mænd begår, nemlig enten at overdresse eller underdresse. På godt dansk handler det om, at man enten tager alt for formelt tøj på lejligheden – eller omvendt alt for uformelt tøj.

Det kan være rigtigt svært at ramme linjen for, hvornår noget er uformelt og hvornår noget er formelt – og alt det lige midt imellem. Særligt hvis man ikke har været til en given lejlighed før – en klassiker her er den første “rigtige” jobsamtale.

…og løsningen er? Well, der er ikke nogen clear cut løsning – det afhænger helt og aldeles af lejligheden og de folk der kommer.

Step 1 vil være at tjekke MetroMand og se, om der allerede er lavet en artikel omkring dette :), step 2 vil være at søge på nettet efter alternative resourcer og endeligt er der step 3, som går ud på, at du smider en button-down skjorte på og en blazer ud over. Så kan du altid tage blazeren af, såfremt stemningen til den givne lejlighed ikke helt rækker til en blazer.

Til skjorten og blazeren vil jeg smide et par chinos på og et par derby lædersko på – så er du ca. midt i mellem den formelle og uformelle boldgade.

5: Køber for meget – særligt på udsalg

Det her er særligt en fejl, som jeg ser mange yngre mænd begå, da de naturligt nok ruller på et til tider rigtigt stramt budget. Derfor er man på udkig efter ting på udsalg eller man shopper en del i modebutikker som H&M, Selected, Zara og lignende.

Faren herved er dels at man køber for meget billigt skrammel, for at sige det lige ud og/eller kommer til at købe ting, man egentlig ikke havde brug for – blot fordi det var billigt. Fælles for begge situationer er, at det på ingen måder gavner din garderobe og din stil.

Du ender op med at have købt nogle lidt for smarte ting – som måske i en meget specifik situation på et meget specifikt tidspunkt var super in og fedt, men på den lidt længere bane rent ud sagt er skrammel og du aldrig kommer til at gå med igen.

Eller…du ender op med at have købt alt for meget, alt for billigt, som dermed ikke holder mere end en sæson at best og du skal derfor ud og købe nyt, hele tiden. Dermed mister du også overblikket over, hvad du egentlig har i din garderobe og hvad du egentlig bør investere i.

Løsningen er ganske simpel: Køb god kvalitet i flot design. Køb færre ting men af højere kvalitet. Det er præcis det, der er mantraet bag MetroMand og alle de ting du finder anbefalet her på siden, er af solid kvalitet og udført i et lækkert design – samtidig er det tidløst i designet hvilket gør, at du vil kunne bruge det sæson efter sæson efter sæson.

6: Være for modeorienterede

Jeg er helt med på, at man som ung skal være med på moden, men jeg vil væde med, at hvis du holder dig til det tidløse design og god kvalitet, så vil du være mindst lige så tiltrækkende for det modsatte køn, som hvis du var et modedyr. Det gør det samtidig utroligt nemt for dig, at gå fra drengegarderoben til mandegarderoben.

En generelt ting i denne sammenhæng som er værd at bemærke er, at yderlighederne aldrig vil være den rigtige løsning. Det vil med andre ord sige, at når modetendenserne går imod super slim (som f.eks. skjortepasform, chinos/jeans, slips etc.), så kan det være en fordel, at holde lidt igen og finde en god mellemvej.

7: Glemmer at putte den pæne skjorte i bukserne

Jeg vil lige starte med at sige, at jeg er helt med på, at en uformel skjorte som f.eks. en button-down skjorte ikke behøver at være sat ned i bukserne – såfremt lejligheden er uformel. Jeg gør det selv.

Men! Den formelle/pæne skjorte skal død og pine ned i bukserne. Såfremt du gerne vil gå efter det afslappede og uformelle look, så er løsningen helt enkelt at smide en button-down skjorte på. Det er da nemt, ikke? En anden lille huskeregel er, at bagsiden af skjorten skal være relativt kort, såfremt du vil have den på uden på bukserne.

8: At matche lidt for meget…

Det at mixe forskellige mønstre, teksturer og farver sammen til et lækkert outfit er så afgjort ikke nemt, enig. Men det betyder ikke, at løsningen er at købe et matchende sæt slips og lommeklud i den lokale tøjbutik.

Det eneste tilfælde tilfælde, hvor den ekstreme form for matchning er tilladt, er ved brylluper eller andre yderst formelle begivenheder.

Løsning er ret kedelig… keep it simple og tilføj løbende detaljer til dit outfit – eksperimenter lidt hen ad vejen. Start ud med sikre, neutrale nuancer og tilføj så lidt nuancer. Første stop kunne for eksempel være enten et slips der skiller sig lidt ud fra det navy jakkesæt eller en lommeklud til din blazer, der bryder med dens dominerende nuancer.

9: Bruger for mange accessories

Accessories er pisse fede og kan virkelig være forskellen mellem et OK look og et knivskarpt look. Det kan f.eks. være en stilfuld slipsenål monteret elegant på slipset eller et lækkert armbånd til sommerlooket.

Men for mange accessories kan den stikmodsatte effekt og være en decideret katastrofe for dit look. Som med så meget andet: keep it simple. Nøjes med et til to styks accessories og vælg dem med omhu, så de virkeligt tilføjer lækkerhed og stil til dit look.

Written by Christian Bo Nissen