Du har allerede fundet et lækkert jakkesæt og en tilhørende business skjorte, nu kommer turen så til at finde de perfekte sko til jakkesættet. Du kan 110% styr på alt andet der omkredser dit jakkesæt eller dit business look, men hvis du fejler med skoene, så har du smidt alt dit ellers så hårde og perfektionistiske arbejde i vasken.

Du skal med andre ord have styr på de fine sko til mænd og meget gerne også, hvordan de bæres med stil. Det er som altid vigtigt at tænke over design, kvalitet, pasform og særligt hvordan dine sko spiller sammen med resten af dit look – i dette tilfælde dit jakkesæt.

Et par flotte, lækre og pæne sko til mænd er noget, som alle mænd bør have i sin garderobe og meget gerne mere end et par. Der findes nemlig forskellige typer af pæne sko til mænd og selvfølgelig også farver og nuancer herunder. Et enkelt par pæne sko er kun i nogle tilfælde tilstrækkeligt.

Inden du køber et par fine sko til mænd, så bør du tænke over følgende: hvilken type pæne herresko skal du have? Hvilken farve skal de have? Hvordan passer de til resten af dit outfit? Hvilke sko passer til et blåt jakkesæt f.eks. og hvilke sko passer til et gråt jakkesæt?

Spørgsmålene er mange og dem vil jeg forsøge at svare på i denne artikel. Samtidig vil jeg som altid give dig mine bud på lækre og pæne sko til mænd inden for de forskellige typer af fine sko og også eksempler på lækre farver.

Sko til jakkesæt: De forskellige typer af pæne sko til mænd

Generelt set kan man sige, at der finde 5 typer af pæne sko til mænd og dermed 5 typer af sko til jakkesæt. Nogle vil hævde lidt flere, andre muligvis lidt mindre. Hvis du tager udgangspunkt i de nedenstående fem modeller af herresko, så går du i hvert fald aldrig helt galt i byen og særligt de to første vil i næsten alle tilfælde kunne anvendes (den først i alle).

Nu lyder fem forskellige typer af fine sko til mænd måske lidt voldsomt og især hvis du har planer om at eje dem i mindst en nuance af brun og sort. Men det er selvfølgelig ikke bydende nødvendigt. Man skal starte et sted. Det vigtigste her er, at jo flere af nedenstående modeller og i jo flere nuancer du har klar i garderoben, desto flere valgmuligheder har du, når du skal vælge dagens outfit. Du har dermed flere friheder og muligheder for at sammensætte dit unikke look til lige præcis dén lejlighed, du nu gør dig klar til.

Forskellen på de forskellige typer af formelle sko til mænd ligger selvfølgelig i designet, men når vi snakker design, så snakker vi også implicit udtryk. Det er nemlig vigtigt, at du er opmærksom på et givent par skos udtryk og hvordan dette spiller sammen med resten af dit look. Her er der nogle regler, som du bør være opmærksom på.

Nu skriver jeg regler og den flittige læser vil vide, at jeg (næsten) aldrig går ind for, at pointer, regler og tips, som du kan læse her på MetroMand eller andre steder for den sags skyld, ikke kan gradbøjes eller helt ignoreres. Det vigtigste er som altid, at du føler dig komfortabel med dine valg og dit outfit og at det hele fungerer 100% for dig.

Anywho, det var et sidespring. Lad os kigge på de forskellige typer af pæne sko til mænd.

Oxford sko til jakkesæt

Vi starter ud med Oxford skoen og det er selvfølgelig ikke helt tilfældigt. En oxford sko er nemlig den mest formelle type af sko, du kan opstøve på markedet. Det er en sofistikeret og elegant herresko, som passer særlig godt til jakkesæt og formelle lejligheder. Da Oxford skoen kan anvendes sammen med selv de mest formelle lejligheder, betyder det samtidig, at det er den mest alsidige af de fine sko, da du sagtens kan dress-it-down også.

Hvis dit arbejde dikterer, at du skal have jakkesæt på, eller du bare elsker at have jakkesæt på generelt, så er det oxford skoen, som du skal have flest af i din garderobe.

En oxford sko er kendetegnet ved, at kantningen er syet under overlæderet. Dette kaldes populært for lukket snøring eller “closed lacing” på engelsk. Dette unikke design omkring snørebåndende gør, at skoen har et slankt og elegant look.

Grundet måden oxford skoen er lavet på, vil den muligvis føles stram henover toppen af foden. Derfor er det særligt vigtigt, at du ikke smider dine helt nye oxford sko på, når du står foran et bryllup, en dag på arbejdet eller lignende. De skal lige gåes til og så har du til gengæld også en fremragende sko. Hvis du køber en model af høj kvalitet, så kan du med fordel nøjes med blot at skifte sålen, når det er.

Sådan bærer du oxford skoen med stil

Til hverdagsbrug kan du med fordel gå efter følgende nuancer, når du udvælger dine oxford sko: mørkebrun, lysebrun, rødlig brun og sort. Så går du ikke galt i byen.

Såfremt du skal have dem på sammen med et jakkesæt, vil jeg holde mig til mørkebrun og sort – i nogle enkelte tilfælde en lysere brun og rødlig brun. Men her skal du lige have styr på, hvad du bevæger dig ud i. Hvis du skal have et lyse- eller mørkegråt jakkesæt på eller et mørkeblåt jakkesæt, så passer et par brune oxfords glimrende. Hvis du skal have et sort jakkesæt på, så passer et par sorte oxfords glimrende. HUSK, at hvis du har et sort jakkesæt på, så passer KUN et par sorte sko til.

Såfremt du skal have en smoking på, så er det kun et par sorte oxfords, der duer – hold dig fra alle andre farvekombinationer ligesom med jakkesættet.

Nedenunder finder du to stensikre bud på et par lækre oxford sko, som vil passer glimrende til enhver velklædt herres garderobe og som sagtens kan anvendes i andre sammenhænge end til jakkesættet. Derudover har jeg smidt et par drønlækre mørkebrune oxford ind, som har lidt mere swung over sig og som jeg personligt er ret vilde med.

Lækre sorte oxford sko til jakkesæt

sorte sko til jakkesæt

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 2500.-

Find de lækre sorte oxford sko her

Lækre mørkebrune oxford sko til jakkesæt

mørkebrune oxford sko til jakkesæt

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 2500.-

Find de lækre mørkebrune oxford sko her

Elegante mørkebrune oxford sko med patina

lækre mørkebrune business sko

Mærke: Magnanni Pris: 2165.-

Find de elegante mørkebrune oxford sko her

Mørkebrune oxford sko med brogues

mørkebrune brogues sko

Mærke: Magnanni Pris: 2095.-

Find de mørkebrune brogues sko her

Derby sko til jakkesæt

Derby skoen eller i nogle tilfælde blucher skoen (forskellen er så lille, at jeg ikke vil dele dem op i en kategori for sig selv), har lidt mere kant end oxford skoen. Den er af samme årsag en anelse mindre formel i udtrykket og vil – udover at passe glimrende til jakkesæt – også passe glimrende til hverdagsbrug og på arbejdet. En derby sko vil ligeledes fungere glimrende som en gå i byen sko til mænd, da du dermed kan holde dine oxfords til de formelle lejligheder og have et par derby sko som dine go-to gå i byen sko.

Faconen er meget lig en oxford sko, som er kendetegnet ved det slanke udtryk og den spidse snude. Hvor oxford skoen gør brug af den lukkede snøring, så gør derby skoen brug af åben snøring. Det gør, at skoen og designet naturligt har mere tekstur og den kan derfor være en del mere detaljeret end oxford skoen. Hvis du har en bred fodtype, så kan du med fordel gå efter en derby sko, som din go-to pæne sko, da den åbne snøring gør, at der er mere plads til dine fødder.

Hvis jeg selv skulle vælge, ville jeg – som udgangspunkt – gå i derby sko til hverdag sammen med mit standard outfit bestående af et par lækre chinos, en fed blazer og en knivskarp skjorte. Et par derby sko kan snildt anvendes i mindre formelle sammenhænge også, men samtidig kan de også uden problemer anvendes sammen med jakkesættet.

Når vi snakker om hvilken farve sko, der passer til et mørkeblåt jakkesæt og andre nuancer, så er reglerne præcis de samme som ved oxford skoene. Til et mørkeblåt og de grå jakkesæt passer brune sko perfekt og til et sort jakkesæt passer sorte derby sko – og kun de sorte.

Som ved oxford skoene har jeg fundet et par fantastisk flotte og stilrene derby sko, som er udført i glimrende kvalitet. Derudover har jeg valgt en joker i form af en virkelig elegant mørkebrun derby brogues, som virkelig vil tiltrække velfortjent opmærksomhed.

Lækre sorte derby sko til jakkesæt

lækre sorte sko til jakkesæt

Mærke: Hugo Boss Pris: 1599.-

Find de lækre sorte derby sko her

Lækre mørkebrune derby sko til jakkesæt

mørkebrune sko til jakkesæt

Mærke: Hugo Boss Pris: 2199.-

Find de lækre mørkebrune derby sko her

Et par lækre mørkebrune derby brogues

mørkebrune derby brogues

Mærke: Prime Shoes Pris: 1495.-

Find de lækre mørkebrune derby brogues her

Monk strap sko til jakkesæt

Sko med dobbelt spænde (eller enkelt spænde), sko med munkerem eller bare det engelske udtryk monk strap shoes. Kært barn har mange navne. Monk strap skoen er en fin blanding mellem oxford skoen og derby skoen i forhold til hvor formelle de er i udtrykket. De er karakteriseret ved, at de har en dobbelt spænde i stedet for snørrebånd og passer glimrende til et mere fancy og smart look.

Ligesom med de to andre sko kan et par sko med dobbelt spænde både anvendes til de formelle og de mere uformelle lejligheder. Du kan smide dem på sammen med et par fede jeans eller et knivskarpt jakkesæt – the choice is yours. Det er med andre ord en glimrende sko, hvis du gerne vil skille dig lidt ud fra det normale hav af derby og oxford sko.

Jeg giver dig her to bud på et par lækre monk strap sko:

Nydelige sorte sko med munkerem

sorte sko med munkerem

Mærke: Hugo Boss Pris: 2299.-

Find de nydelige sorte sko med munkerem her

Elegante mørkebrune sko med munkerem

mørkebrune sko med munkerem

Mærke: Hugo Boss Pris: 2299.-

Find de nydelige sorte sko med munkerem her

Loafers sko til jakkesæt

Loafers (og lignende afarter så som opera pump) er noget med uformelle i deres udtryk end de foregående tre varianter af pæne sko til mænd. Det er med andre ord ikke den type sko, du smider på, når du skal til bryllup.

Nogle vil nok sige, at et par loafers så afgjort ikke hører sammen med et jakkesæt. Jeg er ikke selv typen, som vil smide et par loafers og et jakkesæt på på sammen tid, men det skal nu ikke afholde dig fra det. Det er heldigvis op til ens egen, personlige stil og hvis det fungerer for dig, så kør på.

Traditionelt set har loafers udelukkende været anvendt i uformelle sammenhænge, men i 60’ernes USA begyndte forretningsfolk og advokaterne, at anvende loafers sammen med jakkesæt. Det hele tog for alvor fart, da Gucci i 1966 introducerede en version af loaferen kaledet bit loafer. Her får du et metal spænde på toppen, som giver lidt mere swung til skoen og mængden af folk, der accepterede loaferen i det mere formelle univers steg gevaldigt.

Som sagt vil jeg lade det være op til dig, kære læser, at afgøre, om du vil rocke et par loafers sammen med dit jakkesæt eller nøjes med – som jeg selv – at anvende dem sammen med f.eks. chinos eller jeans og en blazer. Uanset hvordan du vil anvende dine loafers, så er det en fremragende sko, at have i garderoben og jeg giver dig her to bud på et par lækre loafers til mænd:

Lækre sorte loafers til mænd

lækre sorte loafers til mænd

Mærke: Bally Pris: 2795.-

Find de lækre sorte loafers her

Lækre mørkebrune loafers til mænd

lækre mørkebrune loafers til mænd

Mærke: Bally Pris: 2795.-

Find de lækre mørkebrune loafers her

Chelsea støvler til jakkesæt

Chelsea støvler (og afarter heraf samt lignende skotyper så som desert støvler) kan både anvendes til formelle og uformelle lejligheder. Det er med andre ord en dejlig alsidig sko og kan f.eks. også være en glimrende gå i byen sko til mænd.

Der er dog det lille men, at den ikke hører til blandt de mest formelle skotyper og hvis lejligheden byder op til en formel dresscode (så som bryllup), så vil jeg fraråde dig, at troppe op i dine chelsea støvler. Ellers er der stort set frit valg på alle hylder.

En chelsea støvler er kendetegnet ved dens slanke, klassiske og lækre design og er oprindeligt en engelsk ekvipering – hvem skulle have troet det? De kommer som udgangspunkt i klassisk læder men der kan snildt findes flotte modeller i f.eks. ruskind. Såfremt du skulle forelske dig i et par ruskindsstøvler, så vil jeg dog påpege, at ruskind har et mere uformelt udtryk end et lignende par i læder.

Et par chelsea støvler til mænd vil gøre sig glimrende både om foråret, om efteråret og om vinteren. Ikke helt så fremragende om sommeren men hvis den danske sommer byder på køligere temperaturer og måske endda regn og blæst, så bør du ikke tøve med at smide dem på her også. Det er altså en sko som kan anvendes på næsten alle tidspunkter af året og samtidig til både de uformelle og formelle lejligheder. Genialt!

Jeg vil anbefale dig, at kigge forbi min artikel om lækre chelsea støvler til mænd, men jeg vil naturligvis præsentere et par flotte modeller her i artiklen også:

Lækre sorte chelsea støvler til jakkesæt

lækre sorte chelsea støvler til mænd

Mærke: Hugo Boss Pris: 1799.-

Find de lækre sorte chelsea støvler her

Lækre mørkebrune chelsea støvler til jakkesæt

lækre mørkebrune chelsea støvler til mænd

Mærke: Samsøe & Samsøe Pris: 1200.-

Find de lækre mørkebrune chelsea støvler her

Det var alt for denne gang. Hvis du kunne lide artiklen, så vil du med garanti også få glæde af min gratis stilguide til mænd samt følge MetroMand på Facebook og MetroMand på Instagram.

Written by Christian Bo Nissen