Indlægget er skrevet af MetroMand læseren Anders Kanstholm.

I Danmark er vi velsignet med kulde og frost om vinteren, hvilket blandt andet giver os den enestående mulighed det er, at skulle iklæde sig fede vinterjakker og frakker i den kolde halvdel af året. Og det er netop en enestående mulighed, fordi vinterjakker og frakker er fantastiske beklædningsdele, idet de udover at tjene et vigtigt formål i at være varme og beskytte imod elementerne også i høj grad kan være med til at definere den bestemte stil, man går efter. Følgende er et lille neddyk i kulde og vinterjakker, som samlende er en lille guide til hvad man kan vælge i forsøget for at holde sig varm i vinterens rasen.

Hvad er en vinterjakke?

Allerførst giver det mening at kaste et mere indgående blik på, hvad der definerer en vinterjakke. Samles definitioner fra blogs og wikipedia kan en vinterjakke beskrives som en jakke med tyk foring, som er passende til koldt vejr og som i modsætning til flerlagsjakker alene bør varme nok til at blive anvendt som etlagsjakke i koldt vejr. Udover varmesikring bør en god vinterjakke til danske forhold også have andre kvaliteter såsom vandtæthed til at modstå sne, slud og regn imens den naturligvis også skal kunne beskytte mod kolde vintervinde.

Så hvad er en god vinterjakke…?

Ifølge læge og professor Bente Klarlund er de første steder kulden angriber som regel kroppens yderste dele. Det betyder at for at holde så effektivt på varmen som muligt er det vigtigt at fødder, ankler, hænder, håndled, hoved og nakke er tildækkede og velbeskyttede. En god tommelfingerregel er derfor, at en vinterjakke bør have tætsiddende manchetter, en krave der dækker højt op om halsen og have en passende længde i forhold til de ønskede aktiviteter og til det varmeniveau til hvilket jakken skal anvendes. Til disse aspekter kommer desuden nogle nyttige overvejelser til hvilken foring og yderskal samt hvilke øvrige funktioner, som en god vinterjakke skal have.

Modejakke eller teknisk jakke…

For at vælge den rette vinterjakke er det som netop nævnt vigtigt at overveje hvilken type aktiviteter, den skal bruges til. Der er nemlig stor forskel på, om det er tale om en vinterjakke, som skal bruges til at gå tur i byens gader, eller om det er en teknisk jakke, som skal bruges til naturaktiviteter såsom eksempelvis vandring eller skiløb og dermed skal opfylde nogle specifikke krav til kuldebeskyttelse og vand- og vindtæthed.

Modejakke

En vinterjakke som primært er tiltænkt som modejakke og som udelukkende er til bybrug samt til at gå kortere ture eller opholde sig udendørs i kortere tid skal naturligvis være varm, men til det formål bør den primære betænkning være at jakken skal sidde godt på overkroppen samt være moderne i stilen og passe til det udtryk, som den øvrige beklædning passer til. Et godt bud jakker som disse for denne samt den kommende vintersæson til både mænd og kvinder er blandt andre dunjakker fra HUGO BOSS og GANT samt parkajakker fra Tommy Hilfiger og Pajar.

Teknisk jakke

En teknisk vinterjakke skal kunne holde varm og tør i mere ekstreme omgivelser såsom i eksempelvis i skoven, på pisten eller på toppen af bjerget og dermed også i temperatur- og vindmæssigt potentielt barske forhold. Tekniske jakker er funktionelle i designet, hvilket ofte blandt andet indebærer tilpasselig hætte og justerbare manchetter, som er vigtigt i forhold til beskyttelse mod kulde. Tekniske jakker er desuden ofte lettere og yder en langt højere grad af åndbarhed end modejakker normalt gør. Blandt de bedste inden for teknisk overtøj er Peak Performance, som desuden altid har haft som mantra at lave lækre designs, som også kan bruges i modesammenhæng. Og så er et mærke som The North Face ikke til at komme udenom med et stort udvalg af både korte dunjakker og fiskehale parkaer med forskellige foringstyper.

Foring – dun…

Og netop foring er vigtigt at tage i betragtning i valget af den rigtige jakke – hvadend man er efter en modejakke eller en teknisk jakke. De to hovedvalg man her står overfor er, om det skal være dun, eller om det skal være syntetisk foringsfyld. I forhold til alle andre materialer er dun imidlertid den foring, som varmer bedst i forhold til hvor tungt det er at have på. Dun har desuden den fordel at det er nemt at komprimere, hvorfor en dunjakke kan pakkes ned i en lille taske lettere end jakker med syntetisk foringsfyld. Den store ulempe som dun dog har i forhold til syntetisk isoleringsmateriale er, at det ikke ret godt tåler fugt. Det vil sige ved forkert vask eller ved gentagent brug i vådt vejr kan dun risikere at miste varmeegenskaben delvist.

Har man besluttet sig for at købe en dunjakke, bør man vurdere fyldkraft og fyldvægt. Fyldkraft også kaldet fill power er en indikation af hvor meget luft en tomme dunfyld kan fastholde og dermed hvor godt fyldet isolerer. Jo bedre fyldkraften er jo bedre er dunenes varmeegenskaber set i forhold til dunenes vægt. Fyldvægten er således mængden af dun brugt i en jakke, hvilket sammen med dunvægten kan give en indikation af hvor varm jakken er og altså til hvilket temperaturniveau jakken er passende.

Samlende bør man købe dun hvis følgende er vigtigt:

  • Dun har lav vægt i forhold til kunstfyld
  • Dun kan let komprimeres
  • Dun har gode varmeegenskaber i forhold til vægt
  • Dun fungerer bedst i kolde og tørre omgivelser

 

Foring – kunstfyld…

Syntetisk foring eller kunstfyld er materialer, som efterligner de egenskaber, som dun har, idet det fastholder luft imellem fibrene til at skabe varmen. I kunstfyld er der massevis af små tråde, som går ind og ud imellem hinanden og imellem trådene skabes små luftlommer, hvori varmen fanges. Syntetisk foring er bedre til at holde på varmeegenskaberne end dun ved langvarig brug. Desuden kan kunstfyld typisk i langt højere grad end dun tåle fugt og våde omgivelser uden at tabe evnen til at varme, hvilket er et stort plus i det ofte våde danske vintervejr. Generelt er jakker med kunstfyld også billigere end dunjakker.  Den største ulempe ved syntetisk foring i forhold til dun er imidlertid at det ikke isolerer lige så godt som dun set i forhold til dets vægt, hvilket betyder at kunstfyldsjakker er tungere.

Samlende bør man købe dun hvis følgende er vigtigt:

  • Jakkens vægt ikke har betydning
  • Jakken skal kunne holde varmeegenskaber selv efter langvarig brug
  • Jakken skal kunne holde til fugtige og våde omgivelser

Sidste småting…

Når man har besluttet sig for om det skal være en modejakke eller en teknisk jakke – eller måske moderigtig teknisk jakke – og man ligeledes har besluttet sig foringsmateriale, så mangler man blot at forholde sig til de sidste småting såsom skalmateriale, hætte, lommer og pasform.

Skal

Den ydre skal er essentiel for en vinterjakke, da det er bolværket imod vind og nedbør. Et skalmateriale skal altid besidde en høj grad af vindtæthed, men i forhold til vandtæthed bør man tænke over om jakken primært skal bruges i meget kolde og sneholdige omgivelser med ikke så meget regn eller om den primært er til brug i våde vintre, som det jo som nævnt ofte er tilfældet i Danmark. I første tilfælde kan en vandafvisende skal være tilstrækkeligt, men ved hyppig brug i regn er en vandtæt Gore-Tex skal anbefalelsesværdigt.

Hætte

I forhold til hætte er dette naturligvis et stilmæssigt spørgsmål, såfremt man er på udkig efter en modejakke. Tilsigtes eksempelvis et klassik udtryk er en hætte sjældent et passende valg.    Har man derimod besluttet sig for en tekniske jakke er en hætte god til at beskytte hovedet imod nedbør. Desuden kan en hætte som nævnt være god til at holde på varmen i nakke og hoved, og her kan man med fordel vælge en justerbar hætte, så der er mulighed for at bære en hue under hætten.

Lommer

Antallet samt dybden af lommer er også værd at skele til i valget af den perfekte vinterjakke. Igen afhænger valget naturligvis af om lommerne skal blot skal indeholde en pung, et buskort og iPhone, eller om de skal kunne indeholde karabinhager eller andet udstyr til aktiviteter i naturen. I begge tilfælde er lukkede lommer ved enten lynlås eller knapper en god ide så lommens indre er beskyttet.

Pasform

Sidste aspekt i denne lille vinterjakke-guide er måske også den vigtigste – nemlig pasformen. Og her er det først og fremmest vigtigt at sikre at vinterjakken er lidt rummelig indadtil, så den stadig er behagelig og giver god bevægelighed, selvom man har en tyk trøje på indenunder.  En vinterjakke skal desuden passe over skulderene, således at stoffet ikke strammes, såfremt armene strækkes eller man bøjer sig forover. I forhold til jakkens længde kan man naturligvis have specifikke krav og ønsker uanset om man går efter en modejakke eller en teknisk jakke, men en god tommelfingerregel er, at overkroppen, når man strækker armene over hovedet, skal være dækket af jakken.

Den danske vinter kan være hård at komme igennem, men forhåbentligt bliver det at vælge den helt rette vinterjakke lidt mindre hårdt med disse små tips in mente. Af gode netbutikker til vinterjakker kan nævnes Zalando, FashionForest og Boozt, som alle har et super bredt udvalg af modejakker. Friluftsland.dk og spejdersport.dk har alt tænkeligt inden for den tekniske del. Rigtig god jagt og god vinter!

Written by Christian Bo Nissen