Lets face it de herrer: Rengøring og generel vedligeholdelse af ting er ikke lige en af vores stærkeste sider. Men vedligeholdelse af dine pæne herre sko kan betale sig. De holder længere og med den rette vedligeholdelse, ser de næsten nye ud selv efter mange måneders brug. Og det ville være ærgerligt at have brugt en betragteligt sum penge på at opdatere dit udvalg af sko med de mest essentielle herre sko (husk at holde øje med lækre sko på tilbud), hvis du alligevel må kassere dem efter kort tid.

Så her kommer en liste over 5 ting du kan gøre, for at holde dine herre sko pæne, flotte og (næsten) som nye:

Giv dine sko hvile

Skift sko hver dag. Mange har deres favorit sko, som altid bliver taget på. Bryd med vanerne og få skiftet sko hver dag. Dine sko har brug for hvile, så de kan komme af med fugt hvilket bl.a. har en forebyggende effekt i forhold til dårlig lugt fra skoene.

 

Plej dine sko

Plej dine sko med skocreme eller læderfedt. Ligesom med alt andet læder, er det vigtigt at du plejer dine sko. Skocreme eller læderfedt kan købes hos de fleste skobutikker. Inden du påfører skocreme skal dine sko rengøres. Skidt og snavs fjernes ved at børste skoene med en blød (ren!) børste, let fugtig klud eller svamp. Herefter tørres de i et par minutter.

Husk at tage snørebånd ud for at undgå pletter. Skocremen påføres herefter og masseres ind i læderet. Se brugsanvisning på den købte skocreme. Lad skoene stå og suge skocremen til sig i 5-10 minutter og børst derefter skoene med en blød børste for at give dem det ekstra pift, så de skinner og ser ud som nye.

 

Beskyt dine sko

Dine sko skal beskyttes. Sørg for at give dine sko en omgang imprægnering, så de beskyttes imod slid og snavs samt gør dem vandafvisende. Det er bedre med et par tynde lag end ét tykt. Sørg for at påføre imprægneringen udendørs og lad skoene stå et par timer, da imprægneringsmidler indeholder en god portion kemikalier. HUSK at foretage imprægneringen jævnligt.

 

Reparer dine sko

Har dine pæne sko fået ridser i lakken? Tvivl ikke, tag et dyk i kærestens/konens make-up skab når hun kigger væk, og find en neglelak der passer dine skos farve. Dæk ridserne med neglelakken indtil de forsvinder.

NB: Dette trick har jeg ikke selv prøvet, men det skulle eftersigende virke! For ikke at bilde jer hvad som helst ind, vil jeg naturligvis afprøve dette og lægge dokumentation over forløbet op i den nærmeste fremtid 🙂

Et andet fænomen der ofte opstår er, at sålen begynder at sidde løs. Dette kan fixes med lim. Men ikke alle former for lim. For at det skal holde mere end 2 minutter, skal du bruge gorilla lim – også kendt som abe lim. Påfør limen mellem sålen og skoen, klem sammen og tør/skær den overskydende lim af. Til sidst er det bare at vente. Sæt en fyldt flaske vand eller lignende i skoåbningen for at holde presset på sålen.

 

Hold dem friske

Al den fugt der ophober sig i dine sko, kan for mange resultere i knapt så charmerende odour fra dine sko. Dette løses ved at lade dem hvile som tidligere nævnt samt at spraye det indvendige af dine sko med en anti-lugt spray som f.eks. sko deospray fra Matas. Gør dette så ofte som muligt, især i de få varme måneder vi har i Danmark.

Derudover kan det hjælpe at putte baby pudder i skoene for at forebygge fugten og dermed lugt – dette kan især være aktuelt i sommermånederne eller på ferie i varmere lande.

 

Sådan, sværere er det ikke at vedligeholde dine pæne herre sko.

 

Har du nogle fifs, tips og tricks til vedligeholdelse af herre sko, så smid en kommentar nedenunder.

 

Written by Christian Bo Nissen