En lækker skjorte til arbejdet eller fritiden er en essentiel del af enhver velklædt herres garderobe. En flot og lækker skjorte sammen med et par lækre chinos danner fundamentet for et skudsikkert look til din hverdag. Du kan med forde smide en lækker blazer på også eller bare anvende din nye skjorte sammen med et lækkert jakkesæt.

Du bør som udgangspunkt have et bredt udvalg af fede skjorter og det kommer der også et par bud på længere nede i artiklen. Inden vi kommer så langt, skal vi dog lige have styr på et par ting eller to om skjorter til mænd.

Hvis vi kigger på skjorten i et historisk perspektiv, så har den faktisk ikke ændret udseende markant siden den blev introduceret omkring starten af den tyvende århundrede. Inden da blev den faktisk anvendt som undertrøje, men jeg er personligt rimelig glad for, at man begyndte at anvende den i dens nuværende rolle – jeg er kæmpe fan af skjorter 🙂

Læs også: Sko til jakkesæt: Fine sko til mænd og sådan bæres de med stil

Som nævnt ovenfor, skal der ikke meget mere end et par fede chinos og en lækker skjorte til at skabe et ubesværet og knivskarpt look. Den rigtige skjorte kan tilføje et ellers dødssygt og generisk look den rigtige (ubesværede) detalje og sikre, at du skiller dig ud fra mængden. Det betyder omvendt også, at der lige skal være styr på et par ting, inden du bare fluks svinger kortet og køber de første skjorter på tilbud. Som altid skal du tage det du kan bruge med fra artiklen og lade resten være – der findes (stort set) intet rigtigt eller forkert, når snakken falder på god stil. Jeg kommer her med mine bud på, hvad der vil være godt at have in mente, når du skal kigge dig om efter din nye skjorte.

Læs også: Få min stilguide – gratis!

Guide til den perfekte skjorte: kraven

Kraven er umiddelbart en af de mest fremtrædende detaljer ved den formelle skjorte og er dermed yderst vigtig, at have styr på. Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg i tidernes morgen, da jeg begyndte at interessere mig for tøj og stil, ikke skænkede skjortekraven mange tanker. En hvid skjorte var en hvid skjorte og så var den prut slået.

Læs også: 10 simple regler for god stil

Kravens primære opgaven er sådan set, at fastslå hvor formel skjorten er. Da kraven samtidig falder i øjenhøjde (mere eller mindre), er det en utrolig vigtig detalje, som du bestemt bør have styr på. Lad os kigge på fem typer af kraver, din skjorte kan have. Der findes et væld af varianter over disse, men for enkelthedens skyld, kigger vi kun på disse fem:

Typer af kraver

typer af skjorter og kraver mænd

Jeg har valgt at anvende de engelske termer for kravetyper, da det ganske enkelt er disse, der anvendes oftest selv på danske sider.

Spread-kraven

Spread-kraven (øverst til venstre) findes et hav af varianter med varierende spredninger og vinkler og kendetegnes primært ved, at slipset eller din hals får masser af plads. Den kaldes også cutaway eller windsor-kraven.

Da afstanden mellem de to spidser er særdeles stor, anvendes denne type krave stort set udelukkende som businessskjorte eller de meget formelle lejligheder med tilhørende slips. Spread-kraven har oplevet fremgang de seneste år og den brede afstand gør, at den kan komplimentere folk af smal bygning ved at afbalancere kroppens vertikale fysik. Er du fan af spread-kraven og gerne kombinerer den med slips, kan du med fordel anvende den store (full) windsor slipseknude.

Eksempler på lækre skjorter med spread-krave, du med fordel kan have i garderoben:

Læs også: 68 fede solbriller til mænd og den ultimative guide

Elegant hvid skjorte til mænd

lækker hvid skjorte med spread krave

Mærke: Eton Pris: 999.-

Find den lækre hvide spread-krave skjorte her

Elegant lyseblå skjorte til mænd

lækker lyseblå skjorte med spread krave

Mærke: Eton Pris: 999.-

Find den lækre lyseblå spread-krave skjorte her

Nydelig ternet skjorte til mænd

lækker ternet skjorte med spread krave

Mærke: Eton Pris: 1199.-

Find den lækre ternede spread-krave skjorte her

Lækker pink skjorte til mænd

lækker lyserød skjorte med spread krave

Mærke: XO Shirtmaker by Sand Copenhagen Pris: 899.-

Find den lækre pink spread-krave skjorte her

Forward point-kraven

Kraven med de spidse flipper (øverst til højre) er den mest udbredte type af krave og er sammen med button-down kraven min favorit. Det er kravetypen, som man oftest forbinder med den traditionelle herre skjorte og har i modsætning til spread-kraven en smallere afstand mellem spidserne. For mig rammes den perfekte spredning mellem spidserne her, hvilket også er grunden til, at det er min favorit. Det er nemlig en nydelig balance, der gør, at den er så alsidig, at du kan anvende til både formelle og uformelle lejligheder. Det er med andre ord den perfekte skjorte til arbejde og samtidig også til fritiden.

Du kan f.eks. anvende den sammen med et jakkesæt, med en blazer eller blot et par chinos til arbejdet. Omvendt gør den det fremragende sammen med et par jeans eller et par chinos til fritiden. Rammer vi sommeren, så køber du ikke en kortærmet skjorte, men smøger i stedet ærmerne op og voilà – den perfekte sommerskjorte er hermed skabt.

Eksempler på lækre skjorter med forward point-krave, du med fordel kan have i garderoben:

Elegant hvid skjorte til mænd

lækker hvid skjorte med spids krave

Mærke: Eton Pris: 999.-

Find den lækre hvide forward-point skjorte her

Lækker ternet lyseblå skjorte til mænd

lækker ternet skjorte med forward point krave

Mærke: Eton Pris: 999.-

Find den lækre lyseblå forward-point skjorte her

Nydelig mørkeblå skjorte til mænd

lækker navy skjorte mænd

Mærke: Eton Pris: 999.-

Find den lækre mørkeblå forward-point skjorte her

Lækker prikket blå skjorte

lækker prikket blå skjorte

Mærke: XO Shirtmaker by Sand Copenhagen Pris: 999.-

Find den lækre prikkede model her

Flot pink skjorte til mænd

lækker lyserød skjorte

Mærke: Eton Pris: 999.-

Find den lækre pink forward-point skjorte her

Wing tip-kraven

Wing tip skjorten er uden sammenligning den mest formelle type af krave, du kan opstøve på markedet. Du kender den med garanti allerede og er derfor helt med på, at den anvendes sammen med en butterfly og ofte i sammenspil med en smoking (tuxedo). Den kommer mere eller mindre kun i en helt knivskarp hvid udgave og det er da også den, du bør gå efter, hvis du altså vil anskaffe dig sådan en. Det er i dagens Danmark ikke strengt nødvendigt, at smide smoking, wing tip skjorte og butterfly på til f.eks. bryllupper. Derfor skal kun anskaffe dig dette sæt, hvis du har set dig varm på dig selv i en smoking og det tilhørende udstyr (eller hvis invitationen direkte foreskriver det). Jeg anvendte f.eks. ikke selv smoking, wing tip skjorte og butterfly til mit eget bryllup.

Eksempel på en lækker, hvid skjorte med Wing Tip-krave, du med fordel kan have i garderoben:

Lækker hvid smoking skjorte til mænd

Lækker hvid wing tip skjorte

Mærke: Boss Pris: 949.-

Find den lækre wing tip skjorte her

Button-down-kraven

Navnet på skjortekraven siger egentlig det meget godt. Button-down skjortens kravens spidser er knappet fast til skjorten ved hjælp af to små knapper. Denne skjorte er som tidligere nævnt min favorittype sammen med forward-point kraven. En af button-down skjortens helt store styrker, er, at den er en anelse mindre formel end forward-point skjorten, hvilket har passet fremragende til mine tidligere arbejdspladser. Her har det nemlig langt fra været kutyme, at bære et jakkesæt f.eks. Et par chinos sammen med en forward-point skjorte har endda været lige på grænset til det alt for formelle. Derfor tilbyder button-down skjorten en fantastisk løsning, hvor du klæder dig nydeligt og professionelt uden at fremstå alt for formel.

Button-down skjorten er samtidig dejlig alsidig og kan bruges til både arbejdet og fritiden. Du kan mere eller mindre anvende den på samme måde og i samme brede omgang som forward-point skjorten. Jeg vil dog ikke anvende den sammen med et jakkesæt, men med den passer hamrende godt sammen med en blazer eller blot sammen med et par chinos til arbejdet. Læg dertil at den givet dens mindre formelle udtryk udgør den perfekte sommerskjorte – smøg ærmerne op og du har den perfekte kortærmede sommerskjorte.

Eksempler på lækre skjorter med button-down-krave, du med fordel kan have i garderoben:

Lækker hvid button-down skjorte til mænd

Lækker hvid button-down skjorte

Mærke: Polo Ralph Lauren Pris: 799.-

Find den lækre hvide button-down skjorte her

Lækker lyseblå button-down skjorte til mænd

lyseblaa polo ralph lauren button down skjorte

Mærke: Polo Ralph Lauren Pris: 899.-

Find den lækre lyseblå button-down skjorte her

Flot mørkeblå button-down skjorte til mænd

lækker navy button down skjorte

Mærke: J. Lindeberg Pris: 800.-

Find den lækre mørkeblå button-down skjorte her

Mandarin-kraven

Kina-kraven, mandarin-kraven, nehru-kraven, kært barn har mange navne. Det er en nyere kravetype og kendetegner sig ved at være tyndere end sine konkurrenter samt manglende spidser. Nogle vil argumentere for, at den er yderst alsidig i sin anvendelse. I mine øjne befinder den sig i den mere uformelle del af spektret, men kan sagtens anvendes sammen med en blazer for et look, der på elegant vis skiller sig ud. Den virker dog også glimrende uden noget yderligere lag tøj over sig. Smid den f.eks. på sammen med et par jeans og en læderjakke – lækkert!

Eksempler på lækre skjorter med mandarin-krave, du med fordel kan have i garderoben:

Lækker hvid skjorte med mandarin-krave til mænd

hvid skjorte med kinakrave

Mærke: SPO Pris: 899.-

Find den lækre hvide mandarin skjorte her

Lækker lyseblå skjorte med mandarin-krave til mænd

Lækker skjorte med kinakrave

Mærke: Hugo Pris: 849.-

Find den lækre lyseblå mandarin skjorte her

Lækker lysegrå skjorte med mandarin-krave til mænd

lækker lysegrå skjorte med kinakrave

Mærke: Boss Orange Pris: Sat 30% ned til 510,30.-

Find den lækre grå mandarin skjorte her

Manchetknapperne

Manchetknapperne er en detalje, der ofte bliver overset i dagens Danmark. Jeg anvender ikke selv manchetknapper til hverdagsbrug, da jeg ganske enkelt synes, at de er alt for formelle til min generelle stil. Du kan dog med fordel anvende manchetknapper, når du smider jakkesættet på og de sikrer dit outfit et par ubesværede men super fede detaljer!

Eksempler på lækre manchetknapper, du med fordel kan have i garderoben:

fede messing manchetknapper

Mærke: Hugo Boss Pris: 449.-

Find de fede manchetknapper her

fede sorte manchetknapper

Mærke: Tiger Of Sweden Pris: 500.-

Find de lækre manchetknapper her
lækre sølv manchetknapper

Mærke: Hugo Boss Pris: 399.-

Find de lækre manchetknapper her

fede sølv manchetknapper

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 500.-

Find de lækre sølv manchetknapper her

fede guld manchetknapper eton

Mærke: Eton Pris: 1250.-

Find de lækre guld manchetknapper her

Den altafgørende pasform

Okay, vi har efterhånden fået styr på selve designet og detaljerne, der udgør en lækker skjorte. Men den altafgørende detalje mangler vi at få belyst! Det er selvfølgelig pasformen. Du kan have gjort alt rigtigt, men hvis skjorten ikke passer til din krop, så er alt det foregående arbejde spildt. Det lyder måske lidt hårdt og kontant, men tro mig, det kan ikke understreges nok, hvor vigtig pasformen på din skjorte er.

En skjorte med dårlig pasform ser akavet og i yderste tilfælde direkte grimt ud, smadrer resten af dit ellers lækre og skarpe look og projicerer, at du ikke kan finde ud af at håndtere din egen tøjstil. Netop på grund af disse pointer, bør du være opmærksom på, at din skjorte sidder godt. Hvis ikke, så har du følgende muligheder (også i retrospekt): 1) få den tilpasset hos en skrædder eller 2) giv den til genbrug. Ret simpelt!

De fleste skjorter som du finder i diverse butikker, vil ikke have et perfekt fit, desværre. Det er de færreste af os, der passer perfekt in i en masseproduceret størrelse M eller L. Nogle vil derfor argumentere for, at alle skjorter bør tilpasses hos en skrædder eller at du simpelthen bør få skræddersyet dine skjorter fra dag 1. En helt så bombastisk udmelding vil jeg dog ikke komme med. Jeg er ret pragmatisk anlagt og har hverken tid eller råd til at skulle få skræddersyet alt mit tøj – og heller ikke få det hele tilpasset hver gang. Jeg er i stedet utrolig kritisk omkring pasformen, når jeg først har købt min skjorte. Jeg handler rigtig meget online og har en ret stor byttefrekvens på mine køb. Det skal simpelthen bare sidde ordenligt!

Det bør du vide, når du skal vurdere pasformen på din skjorte:

1: Størrelsen på halsen

Dette er særlig vigtigt til dine mere formelle skjorter, som du vil knappe helt op og smide sammen med slips eller butterfly. Vi har vidst alle sammen prøvet, at knappe en skjorte og føle, at man er lige ved at blive kvalt. Omvendt må den bestemt ikke være for stor (sidde for løst), da det bare ser sjusket ud. Der skal kunne være en finger mellem kraven og din hals – så er du godt på vej!

2: Hvordan skjorten sidder på din krop

Der er basalt set to måder hvorpå, at pasformen på skjorten kan gå galt. Den første er, når du har været lidt for optimistisk omkring din faktuelle størrelse (eller prøver skjorten fra din konfirmation igen). Det resulterer i, at du ligner en, der ikke kan trække vejret. Skjorteknapperne på kroppen strammer for tæt om hinanden, hvilket giver foldere omkring knappehullerne. Don’t do it, just don’t! Den anden er, når der er en overflod af skjortestof, som normalt samler sig omkring dit bryst og/eller taljen. Det er ikke et kønt syn og du bør enten hoppe ned i en mindre størrelse, prøve slim fit-modellen i stedet eller helt skifte til et andet mærke.

Den perfekte pasform resulterer i, at knapperne nemt knappes og der ikke opstår større folder på hverken kroppen, ved taljen eller ved ærmerne.

3: Hvordan skjorten sidder på dine skuldre

Din skjorte sidder perfekt, hvis syningen der markerer skiftet mellem skuldrene og ærmerne, rammer kanten af dine skuldre.

Hvis syningerne sidder tættere på din nakke, er pasformen langt fra god og til den stramme side samt du risikerer, at ærmerne “hviler” over dine skuldre, hvilket forårsager foldere. Omvendt kan syningerne sidder for langt ud over skulderkanten og dermed vil pasformen være for løs, hvilket medfører, at den øvre del af din krop ser kvabset og stor ud.

4: Pasformen på dine skjorteærmer

Som nævnt under punkt 4, så skal der ikke være større foldere på dine skjorteærmer. Det giver vidst lidt sig selv, selvom det er en fejl, jeg ser alt for ofte. Omvendt skal de heller ikke sidde for tætte, hvilket resulterer i, at du knapt nok kan bevæge dine arme.

5: Længden af dine skjorteærmer

Næstesidste punkt omhandlende pasformen på den perfekte skjorte er længden på skjorteærmet. De må hverken være for korte, hvor enten håndleddet er synligt eller hvor din jakke eller blazer dækker over ærmet. Omvendt kan de også blive for lange, hvilket resulterer i, at de ligefrem dækker dele af dine hænder og/eller dit ur.

For at ramme den perfekte ærmelængde på din skjorte, skal ærmet dække dit håndled og hvis du har en blazer eller jakke på, når du prøver skjorten (kan anbefales), så bør 1-1,5 cm af skjorteærmet stikker ud under blazeren/jakken.

6: Længden af din skjorte

Sidste punkt er længden af din skjorte. Din skjorte er for kort, hvis den kun lige dækker dit bælte. Dette vil også betyde, at når du putter skjorten i bukserne, så vil dele af skjortekanten stadig poppe op og efterlade synlig hud til dine omgivelser. Omvendt kan den også blive for lang, hvilket den er, når den når ned og dækker dit skridt. Det duer ikke og du bør gå efter den gyldne mellemvej, hvor skjorten når 4-6 cm under bæltestedet.

Det var intet mindre end omkring 2.500 ord omkring den perfekte skjorte og den perfekte pasform for din skjorte. Jeg håber, at du kan bruge artiklen til noget og i fremtiden rammer den perfekte skjorte til din hverdag – om det er til arbejdet eller til din fritid.

Har du forresten husket at nappe dit eksemplar af min gratis bog om herremode?

Written by Christian Bo Nissen