I Danmark bliver der købt mere rom end cognac, gin og tequila og de eneste to typer alkohol, som kan overgå den herlige drik, er vodka på anden pladsen og whisky på første pladsen. Jeg er selv rigtig glad for en god rom og har i løbet af de sidste par år fået afprøvet en god portion kvalitetsrom. Det har taget mig lidt tid, en god portion penge og en masse hyggelige stunder at nå frem til hvilken type rom, som jeg selv foretrækker. Jeg betragter mig stadig som en begynder inden for rommens vidunderlige verden, omend en efterhånden fint erfaring rom kender og da jeg samtidig er blevet spurgt ad flere omgange, hvilken type rom, man skal gå i gang med som begynder, har jeg forfatter denne lille guide til 6 gode rom for begyndere. Det er vigtigt lige at understrege, at jeg bestemt ikke er nogen ekspert – blot en glad amatør.

Den kvikke læser vil bemærke, at der kun er 5 forskellige rom på artiklens billede og det er såmænd fordi, at jeg ikke ligger inde med den sidste rom på nuværende tidspunkt. Det gør den dog ikke mindre anbefalelsesværdig. Jeg pønser allerede nu på, at få skrevet en god og fyldig artikel omhandlende rom, hvor jeg vil komme ind på, hvad du bør vide om rom – en guide til rom, om du vil. I denne artikel vil jeg dog i første omgang holde mig til mine bud på 6 gode begynderrom. Lad os hoppe ud i det.

1: Ron Millonario Solera Reserva 15

Nummer 1 på min lille liste hedder noget så nemt at huske som Ron Millonario Solera Reserva 15. Rommen i den karakteristiske, flettede indpakning var en af mine første bekendtskaber med de lækre romdråber og er til dags dato stadig en af mine absolutte favoritter. Den bliver af nogle romkendere karakteriseret som lidt af en dame-rom, grundet dens søde smag og dermed let drikkelige egenskab. Duften er sød og fyld med noter af brændte mandler, vanilje, brun farin, fad, mørk chokolade og rosin – intet mindre kan gøre det. Jeg skal være ærlig at erkende, at jeg nok ikke selv var kommet frem til alle disse ingredienser, men sød og dejlig er duften bestemt!

Smagen skuffer bestemt ikke i forhold til duften. Smagen er fantastisk fyldig, sød og med et hint af karamelliseret sukker. De valgte krydderier giver rommen en fylde, som i mine øjne på perfekt vis balancerer den ellers søde smag. En helt igennem fremragende begynder rom, hvis du spørger mig.

Ron Millonario Solera Reserva 15 rommen har vundet verdensmesterskabet i 2008 og 2009, så det er ikke kun mig, der er begejstret for den flettede sag. Den kan fås i mere eller mindre alle bedre vinbutikker, som sælger rom og koster lige omkring de 400 kroner – et røverkøb for sådan en lækkerbisken!

2: Ron Quorhum 30 Aniversario

En af mine andre absolutte favoritter er denne nydelige rom fra Ron Quorhum, nemlig deres 30 års udgave. Den er absolut fremragende! Igen er der duft af farin, mørk chokolade, en smule citrusfrugt, en sød træduft og endelig et stref af vanilje. Ligesom med listens førsteplads følger smagen også trop omend den ikke er lige så sød som listens nummer et. Der er et strejf af appelsinskal, en god smag af karamel, dejlige nuancer af honning, et hint af kaffe og endeligt en smag af egetræsfad. En absolut fremragende rom, som kan erhverves til lidt under 600 kroner.

3: Ron Zacapa Centenario XO Solera

Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial Rum er egentlig det fulde navn på denne herlige rom, der kommer i en vanvittig flot og eksklusiv, gylden flaske. Så er førstehåndsindtrykket på plads! Rommen bliver leveret i en lækker kasse, emmer af eksklusivitet og er da også listens dyreste rom med et prisskilt på omkring de 7-800 kroner.

Duften er igen fyldt med noter af brun farin, sirup, frugt, mørk chokolade, træ og en smule tobak. Masser af kraft, fylde og intensitet over denne rom!

Smagen er lige så kraftig, fyldig og intens som duften. Dine smagsløg bombarderes af toner af brun farin, karamel, krydret egetræsfade, cedertræk og tobak. Rommen slutter af med varme, sødme og milde krydderier. En absolut fantastisk smagsoplevelse som du bestem bør udsætte dig selv for!

4: Angostura 1787

Angostura 1787 er en helt ny rom på markedet, som befinder sig i den højere kvalitets- og prisklasse. Det er Angosturas bud på en luksus rom som vi jo alle ved skal sippes og ikke blandes op! Rommen er den seneste tilføjelse til mit arsenal af lækre rom, som vidst lige umiddelbart tæller 8 varianter på nuværende tidspunkt. Den overrasker ganske positivt og er selvfølgelig også derfor, at den er med på listen her.

De smukke dråber fra rommen kan bedst beskrives som en nydelig nuance af mahogni med hint af bronze og når du åbner for rommen rammes næseborene af søde toner af banan, tørrede frugter, æbler og egetræ. Smagen er vel afbalanceret med noter af tørrede svesker, søde og rund egetræ samt lækker, sød og rund karamel. Prisen kommer til at lande på lidt over de 600 kroner og rammer de danske butikker snarest (hvis den ikke allerede har gjort det, den kan i hvert fald erhverves i Tyskland til omkring 400 kroner).

5: Ron Zacapa Sistema Solera 23 Gran Reserva

Nummer 5 på listen kommer klassikeren fra Ron Zacapa og er lidt af en klassiker efterhånden. Hvis du har prøvet en bedre rom (altså når vi ikke snakker Captain Morgan og Barcardi), så er der en god chance for, at det har været denne rom. Den blev næsten skamløst populær efter at have vundet prisen som verdens bedste rom flere år i træk. Efterfølgende er der dog sket en ændring i produktionen af rommen, så den ikke længere består af 100% 23 års rom, men en blanding af 6-23 års lagret rom. Den er dog stadig ganske fortrinlig og kan i nogle tilfælde med lidt held erhverves for helt ned til 350 kroner.

Duften er fuldt med vanilje, honning og noter af blomster. Smagen er karakteriseret ved noter af honning, sirup, karamel, chokolade, frugter og røg. Alt i alt en ganske fortrinlig rom som alle rom elskere burde stifte bekendtskab med.

6: El Dorado Demerara 15

Sidste skud på listen er El Dorado Demerara 15 års rom og står til omkring de 400 kroner. Hvis du skulle have stiftet bekendtskab med “lillebroderen” den 12 års El Dorado, så er det ikke helt den samme rom. Der er en del mere dybde i denne rom og det er lige præcis derfor, at den er kommet med som sidste bud på en god rom. Jeg vil dog sige, at den måske ikke skal være dit førstevalg, da den som sagt byder lidt mere op til dans.
Duften er fyldt med brun farin, citrus og tobak – ganske enkelt og lækkert. Smagen er præget af vanilje, sødme, melasse og et hint af lakrids. Dejligt balanceret og med masser af kraft og dybde.
Hvad siger I derude? Hvilken rom kan I anbefale?
Written by Christian Bo Nissen