God stil handler om kvalitet ikke kvantitet

Der findes ikke noget bedre end at gøre et lækkert scoop, hvad enten det er på flybilletten, Wegner-stolen eller din nye blazer. Et godt tilbud er noget vi alle kan forstå og værdsætter, hvilket den industrielle del af forbrugscyklussen lever højt på. Det ses tydeligt på det store udbud af dealsites, bombarderingen af postkassen med tilbudsaviser, den større og større succes af shoppingkoncepter importeret fra forbrugets højborg, USA, eksempelvis Black friday, og den enorme succes fashion-forward kæder som H&M og Jack & Jones nyder godt af.
De sidstnævntes forretningskoncept er for så vidt ganske simpelt; step 1) der skal produceres nye kollektioner konstant, og disse udbydes til forbrugerne til en billig skilling (udført i lav kvalitet og ringe pasform) efterfulgt af step 2) forbrugerne skal overbevises om, at sidste kollektions modeller er yt, og dermed lokkes til at købe den nye kollektion og voila, der printes penge og din garderobe fyldes op med bunker af ubrugelige stykker tøj.

Det handler om kvalitet, ikke kvantitet

Kvantiteten er med andre ord i højsædet og har på eftertrykkelig vis tilsidesat kvaliteten til andenpladsen. Og det er en skam på flere områder. Jovist, garderoben bugner givetvis af tøj, men hvor meget tøj har du begravet dybt inde i klædeskabet, som du aldrig kommer til at bruge igen?
Jeg har selv måtte indse, at jeg har været lidt for fikseret på det hurtige tilbud krydret med en alt for ustruktureret tilgang til min garderobe. For en 3,5 års tid siden flyttede jeg tilbage til Danmark efter at have boet i Thailand i lige så mange år. Den store omvæltning i vejrforholdene gjorde, at jeg stort set startede fra bunden igen, da jeg skulle igang med at genopbygge min garderobe. Over en periode på ca. seks måneder fik jeg købt en hulens masse tøj – og en del af det på udsalg. Flere af de indkøb jeg gjorde dengang er stadig at finde i min garderobe her små 3,5 år senere. Rigtig meget af tøjet fra den periode er dog idag ikke at finde i min garderobe, men er røget afsted til velgørenhed. Og hvorfor mon? Yep, you guessed it, det tøj, der ikke overlevede fra den tid, var alt sammen enten fashion-forward og dermed tæt på ubrugeligt efter en enkelt sæson eller af ringe kvalitet ofte tilsat en ringe pasform. Det røg i glemmebogen alt for hurtigt og i alt for store mængder. Jeg begyndte at indse, at for at opbygge den perfekte garderobe skulle fokusset skiftes til kvalitet fremfor kvantitet.

 

Få ryddet op og byg den perfekte garderobe

Det store tøjspild kostede på bankkontoen og samtidig gjorde det, at jeg ofte ikke var tilfreds med udvalget og alsidigheden af min garderobe. Det store spild af både mine og jordens resourcer gjorde, at jeg tog mine tøjkøb og grundtanken bag op til revision. Jeg stillede mig selv følgende spørgsmål: hvilke beklædningsgenstande i min nuværende garderobe er jeg allergladest for? Hvilke beklædningsgenstande har jeg brugt flest gange?

Svaret var entydigt og slet ikke til at tage fejl af! De ekviperinger jeg anvendte mest og var gladest for var alle som en af høj kvalitet og lækkert design. Hvis du stiller dig selv samme spørgsmål, er mit gæt, at svaret er nogenlunde det samme; at det ikke er den skjorte du impulskøbte på udsalg til 199.- eller de hullede denimjeans du købte for år tilbage, da de var det sidste nye modefund.
Det er meget muligt, at du får tre skjorter i H&M til samme pris som en højkvalitetsskjorte fra et anerkendt mærke, men tro mig, skjorten fra det anerkendte mærke vil du værdsætte mange år ind i fremtiden, og du vil kunne anvende den igen og igen i et hav af sammensætninger. De tre skjorter fra H&M vil derimod ryge bagerst i garderoben og samle støv efter meget kort tids brug. Skjorten fra det anerkendte mærke i høj kvalitet vil med andre ord være en solid investering til din garderobe på den lange bane, både hvad angår den rene monetære værdi, men så sandelig også målt på dens værdi i forhold til anvendelsesfrekvens.
Men hvad er næste step så? Efter du har sorteret ud i garderoben kan du danne dig et overblik over, hvilke dele du har tilbage, og dermed hvilke dele du mangler. Lav en liste enten nedskrevet eller oppe i hovedet, og husk så at have den i tankerne, når du skal svinge visakortet næste gang. Sørg for altid at have en god og klar idé om, hvad der mangler i din garderobe. På den måde undgår du at lave fejlkøb, og du vil stille og roligt få opbygget den perfekte, alsidige garderobe, du vil elske. En succesfuld garderobe starter altid med en håndfuld alsidige stykker tøj, som du kan kombinere med stort set alt.
Og husk, at det tager tid at opbygge den perfekte garderobe, så vær tålmodig og nyd dine nye, lækre indkøb.

Written by Christian Bo Nissen