Det er nu, det skal det være! Det er til næste sommer, at six packen endelig skal luftes igen for første gang siden du du ramte puberteten og opdagede øl og kvinder. Der skal trænes 5 dage om ugen (mindst!), kun spises kylling og grøntsager samt nul alkohol, slik, chips, kager osv. Du kører på og det går pisse godt. Du har mere viljestyrke end nogensinde før. I en måned. Maks. Så begynder det at gå ned ad bakke og pludselig har du ingen viljestyrke tilbage.

Der kommer lige en fest, et bryllup, bare en bytur eller noget helt fjerde, som du selvfølgelig skal til. Søndag går med tømmermænd (som står på pizza, chips og sodavand i uendelige mængder), mandag skal du lige i gear  – du tager den tirsdag, jo. Tirsdag efter arbejde er der champions league og du skal også liiige nå at lave mad og spise inden, så der når du det ikke. 7 ud af ugens 5 dage er allerede gået og du føler, at du alligevel allerede har fejlet.

Din viljestyrke er væk og du kommer kun sporadisk afsted. 6 måneder efter: shit mand, 4 måneder til sommer. Repeat. Fail. Repeat. Fail.

Lyder det bekendt? Bare sådan nogenlunde? Bare rolig, jeg har selv været der. Mange gange. Alt for mange faktisk.

Jeg vil på ingen måder sige, at jeg har løsningen til dig. Men jeg har da gjort rigeligt med fejltrin, som du måske ikke behøver og så har jeg endelig fundet frem til et par “åbenbaringer”, som har hjulpet mig med at forsætte med træningen, stille og roligt. Jeg er stadig alt for glad for god mad og alkohol (jeg går ikke i byen hver weekend, men nyder hellere end gerne en flaske vin, et par gode øl eller drinks i ny og næ), så her er jeg ikke helt kommet i mål endnu med den 100% sunde livsstil. Det kommer nok en gang.

Mine små råd har hjulpet mig til at træne min viljestyrke og derigennem stille og roligt få mere viljestyrke og selvdisciplin. Det har ikke været nemt. Med en familie, et ret krævende arbejde med masser af rejseri og MetroMand på siden, så er hverdagen mere end presset i forvejen. Smid så træning og helst en sund livsstil oven i, så begynder det at blive hårdt. Men nedenstående 4 mål har hjulpet mig eller folk jeg kender i lignende situation.

Jeg håber, at de også kan hjælpe dig:

Bryd dit mål op i undermål

Det her er en af mine absolut største anbefalinger: Du kan IKKE tabe dig 5-10 kilo på en måned eller ofte heller ikke på 2-3, såfremt du også styrketræner. Six packen kommer altså heller ikke lige flyvende inden for den første måned – heller ikke inden for den efterfølgende eller (for de flestes vedkommende) de næste derefter.

Derfor er det vigtigt, at du først forestiller dig end-game. Hvad er dit mål med træningen? Er det at komme ned på en x-antal kilo? x fedtprocent? noget tredje? Når du har fundet frem til dit – realistiske – mål, så skal du dele målet op i undermål. F.eks. et undermål om måneden. At tabe sig f.eks. 2 eller 3 kilo om måneden er langt mere spiselidt, end at målet hedder 20 kilo.

Når du langsomt, men sikkert opnår dine undermål bid efter bid vil du også opleve, at det vil hjælpe dig til at træne din viljestyrke og at du stille og roligt får mere viljestyrke og selvdisciplin.

Rome wasn’t build in a day og det samme gælder din six pack.

Slap af i starten – du skal nok nå det

Et af mine absolut mest hyppige fejltagelser har været, at når jeg endelig tager mig sammen, så skal den FANDME også bare have hele armen. Træning mindst 5 dage om ugen og i perioder var det to gange om dagen – 1 gang styrketræning og 1 gang konditionstræning. Den ene om morgenen inden arbejde/studie og den anden efter. Det kørte altid skide godt i en måneds tid, hvorefter jeg så ikke liiige fik trænet de der 5-10 gange på en uge og så havde jeg jo allerede fejlet big time. Det ene med det andet og pludselig var gejsten væk. Viljestyrken er væk.

Det har taget mig lang tid at indse, at bare det at træne 2 (eller 1) gange om ugen er pisse godt – især når alternativet er 0 i mange, mange måneder. Derfor er mit mål nu noget mere moderat: hvis jeg når 3 træninger på en uge, så er det mere end godkendt. Når jeg kun 1 eller selv 0 så er det OK. Så længe jeg kommer igang igen ugen efter – igen, også selvom det kun er en enkelt gang. På sigt vil du opleve, at det har en kanon virkning på din viljestyrke.

Det er OK at fejle – det skal ske

Som følgende af foregående pointe, så er det vigtigt at gå ind i det her med en klar overbevisning om, at det er helt OK at fejle. Det kommer til at ske for alle, ligegyldigt hvor overkommelige dine ugentlige eller månedlige mål er.

Der vil så afgjort være uger, hvor jeg ikke får trænet 3 gange – ja bare 1 gang. Det er helt fint, så længe jeg kommer igang igen ugen efter. Igen spiller viljestyrken ind, når du skal igang igen. Jo flere gange du har “startet op” igen efter en uges pause uden at gå i stå, så bedre har du trænet din viljestyrke og jo nemmere bliver det.

Tidligere har det fuldstændigt smadret min motivation, hvis jeg ikke kom af sted de der mindst 5 gange, jeg nu havde sat mig for som mål. Jeg så det som et nederlag og motivationen kunne forsvinde nærmest fra den ene dag til den anden. Det siger sig selv, at det er uproduktivt ad h*lveds til og faktisk ret ulogisk, men ikke desto mindre tror jeg, at jeg ikke er den eneste her.

Så sørg for at gøre op med dig selv inden, at det er helt fint, hvis du ikke når dit mål i en uge (eller to), så længe du kommer igang igen ugen efter.

Et træningspas skal være en aftale – ikke bare et tankeeksperiment

Du bliver ganske enkelt nød til at prioritere din træning. De fleste har ikke tid til at træne – de tager sig tid. Jeg vil vove den påstand, at hvis jeg kan klemme tre træninger ind om ugen, så kan du f*ndme også. Som nævnt har jeg 1) et krævende arbejde som jeg pendler 2 timer i alt til hver dag samt har en del rejseaktivitet til 2) kone og barn (på 1,5 år) og så 3) en hjemmeside der skal opdateres, et nyhedsbrev der skal køre og sociale medier der skal passes samt regnskab, e-mail håndtering etc. etc.

En måde at gøre dette på er, at du smider din træning ind i din kalender – så bliver det en fast og naturlig del af din hverdag. Efter et par måder vil du opleve, at få mere viljestyrke og selvdisciplin og du vil til sidst ikke have behov for at “booke” det i din kalender. Det sker bare som en naturlig del af din hverdag.

Written by Christian Bo Nissen