I denne del af Essentielt herretøj kigges der på herre blazere.

Læs også sidste del: Essentielt herretøj: Herresko

Blazeren daterer helt tilbage til 1800-tallet og den Engelske flåde, og har sidenhen været en fast del af den stilbevidste mands garderobe med god grund. Blazerens kendetegn er, at den ikke kræver bukser i samme stof, farve og mønster. Det er faktisk ligefrem et must, at blazeren og bukserne ikke er af samme stof, farve og mønster.

Du vil stort set aldrig gå galt i byen med et par bukser, en skjorte og en blazer ligegyldigt i hvilken sammenhæng eller hvor i verden du befinder dig. Den passer både med lyse og mørke jeans, chinos, khaki bukser eller flannel bukser. Den er med andre ord dejlig alsidig. Samtidig kan den gå til mere formelle lejligheder i samspil med slips, butterfly eller lommeklud eller anvendes til mere uformelle lejligheder sammen med jeans og en t-shirt eller skjorte.

Inden der kigges på de essentielle blazere til mænd, skal vi lige have styr på et par basale ting om blazeren.

 

Typer af herre blazere

 

Der findes som hovedregel tre typer blazere til mænd:

  • Den traditionelle blazer der har et klubemblem på brystet med peak eller notch lapel samt ofte med patch lommer (påsyede lommer).
  • Den maritime blazer kommer, som navnet antyder, i maritime farver. De vil desuden være udstyret med messingknapper (de moderne blazere kommer dog med andre typer knapper) og være lavet af et lettere materiale.
  • Den farvede blazer der vil være i mere kraftige farver og/eller med striber.

 

Desuden findes blazeren som enten enkeltradet (single breasted) med to knapper og som dobbeltradet (double breasted) der oftest vil have seks knapper. Den mest populære blazer er den enkeltradede og er meget udbredt hos den yngre del af befolkningen, hvorimod den dobbeltradet er mere formel og typisk vil passe den ældre herre bedre. Husk kun at knappe den øverste knap, når du har den enkeltradede blazer på (knap den op når du skal sidde ned).

Det gælder med blazeren som med alle andre typer tøj: Det vigtigste er så afgjort, at den passer dig perfekt i størrelsen. Dernæst kommer kvaliteten af materialet/stoffet og til absolut sidst kommer hvilket mærke der står i indersiden af kraven. Så husk at være meget opmærksom på, at blazeren passer dig uden at sidde for stramt og samtidig uden for meget overskydende stof diverse steder.

 

Når snakken falder på hvilke blazere der er essentielle at have i garderoben, vil der desværre ikke være et entydigt svar. Det vil afhænge af din hud- og øjenfarve.

Læs også: Essentielt herretøj: Jakkesæt

Når det er sagt, vil disse to blazere passe til næsten enhver hud- og øjenfarve:

 

Matinique-Marineblå-blazer-300x214

Den mørkeblå blazer er så tæt på en must have blazer til mænd som muligt – på lige fod med det mørkeblå jakkesæt. Den alsidige farve gør dels at den passer til de fleste hud- og øjenfarver samt, at den passer til de fleste typer bukser og skjorter. Grunden til, at den mørkeblå står højst på listen er, at den passer perfekt til farvede bukser såsom hvide, røde, bordeaux eller gule.

Antal: En er et godt udgangspunkt.

 

mørkegrå-herre-blazer

 

Som du nok kan regne ud, følger blazeren jakkesættet i forhold til hvilke farver der er de mest alsidige, og dermed også de mest essentielle farver. Den mørkegrå blazer kan, ligesom den mørkeblå, gå til de fleste skjorter og bukser.

Antal: En er et godt udgangspunkt.

 

 

Den mørkeblå og den mørkegrå er som udgangspunkt de to mest alsidige blazere og dermed også på toppen af listen over de mest essentielle herre blazere.

De følgende blazere er ikke must have men nærmere nice to have – se dem som en mulighed for at udvide garderoben:

 

lyseblå-sommer-herre-blazer-300x214

 

Den lyseblå blazer er en fantastisk lækker blazer der skriger af sommer. Hvis din hud- og øjenfarve tillader det, er denne blazer nærmest et must have til sommeren.

 

 

 

 

lysegrå-herre-blazer-matinique-300x214

 

Den lysegrå blazer passer ligeledes ganske glimrende til sommeren, men kan også sagtens anvendes til andre årstider. Smid den samme med f.eks. et par mørkeblå jeans og en hvid skjorte.

 

 

 

 

sort-herre-blazer

 

Sidste bud på listen er den sorte blazer. Ligesom den lysegrå vil den gå rigtigt godt til de fleste skjorter og bukser. Udover den hvide skjorte kan du med fordel eksperimentere med andre farver så som forskellige nuancer af blå eller rød – husk at tilpasse efter hud- og øjenfarve.

 

 

 

 

Næste del af artikelserien Essentielt herretøj vil omhandle accessories.

 

Written by Christian Bo Nissen