Når man taler om mode, taler man ofte også om, at moden kører i cirkler. Således kan det, der var dømt ude for et par sæsoner siden, sagtens ende som næste sæsons nye trend. Men der er også dem, der tilsyneladende aldrig går af mode. Det gælder specielt indenfor sneakers.

Sneakers er kommet for at blive

Om det skyldes deres behagelige pasform, deres pris eller det faktum, at de er praktiske, er svært at sige, men en ting er øjensynligt sikkert: Sneakers går aldrig af mode. Men ikke nok med, at de ikke går af mode, så er der nogle få sneakers, der har opnået en form for kultstatus, og som således stadig er in – også selvom de, med al respekt, er håbløst gammeldags.

Her kommer en top 3…

#3: Nike Air Max

Når man siger sneakers fra Nike, vil mange sikkert sige Nike Free. Og ja, de er da også både svære at komme udenom og Nikes ubestridt største sællert i øjeblikket. Men Nike Free har endnu ”kun” været på markedet i knap 12 år, og har således stadig sin veteran – og dermed i vores øjne – kultstatus til gode.

Nej, vi skal næsten 30 år tilbage i tiden, for at finde Nikes kultikon, nemlig Nike Air Max, der så dagens lys første gang i 1987, og som stadig sælges den dag i dag. Nike har ganske vist opdateret udseendet en løbende gennem årene, hvorfor Nike Air Max må nøjes med en 3. plads på listen.

#2: Adidas Superstar

På en solid andenplads finder vi tyske Adidas. Adidas skabte deres, til dato, største sneakers succes i 1969, da de lancerede en såkaldt ”low-top” basketballsko ved navn; Superstar. Dengang – for efterhånden 47 år siden – var der tale om en revolution indenfor fodtøj, og Adidas Superstar blev hurtigt det foretrukne valg blandt datidens basketballstjerner. Men skoenes helt store kommercielle gennembrud, kom først i 1983, da rap-gruppen RUN DMC ikke blot begyndte at gå med Superstars, men også rappe om dem. I 1986 udgav de nummeret ”My Adidas”, der er en hyldest til Adidas Superstar. Sidenhen er kunsten forsøgt gjort efter herhjemme, da komikeren Anders Matthesen i samspil med Østkyst Hustlers og MC Einar, udgav nummeret ”Superstar”, der også er en hyldest til de populære sneakers.

#1: Converse All Stars

Førstepladsen går – ikke overraskende – til Converse, der snart kan fejre 100 års fødselsdag for deres udødelige klassiker; Converse All Stars. Præcis som med Adidas Superstar, var Converse All Star også oprindeligt en banebrydende basketballsko, der sidenhen skulle vise sig at blive verdens mest berømte og solgte stykke fodtøj. Efter moderne standarder indenfor sneakers, er All Stars ikke noget særligt – faktisk er det muligvis den værste sko i forhold til komfort, men alligevel er det langt de fleste af os, der har – eller har haft – et eller flere par af de legendariske sneakers. Converse All Stars blev lanceret i 1917 som en state of the art basketballsko, men fik først for alvor vind i sejlene i 1921, da skoene blev videreudviklet af en vis hr. Charles ”Chuck” Taylor.

I forhold til sneakers, bliver det ganske enkelt ikke mere legendarisk end All Stars, hvorfor de selvfølgelig vinder førstepladsen på vores ”udødelige sneakers top 3”.

Written by Christian Bo Nissen