Der findes ganske enkelt meget få ting, der kan give én større materiel lykke end et fedt ur i høj kvalitet og lækkert design. Når snakken falder på dyre og lækre luksus ure, bliver mærker som Rolex, Omega og TAG Heuer ofte nævnt. Det er dog en sandhed med modifikationer. Ganske vidst er førnævnte urmærker garante for dyre luksus ure i høj kvalitet og lækkert design, men der eksisterer rent faktisk et luftlag over disse luksus ure: high-end luksus ure. De fleste af urmærkerne på denne liste vil nok ikke blive genkendt af den gængse læser, med mindre man en passioneret urentusiast. Det er urmærker som A. Lange & Söhne, Ulysse Nardin og Vacheron Constantin der befinder sig i denne særlige kategori for ultra high-end luksus ure.

Grunden til at mærker som disse ikke står lige så skarpt i den almene danskers hukommelse som f.eks. TAG Heuer skyldes primært to ting; (1) der bliver investeret meget tungere i markedsføringsbudgetterne for de “kendte” mærker end for mærkerne i high-end kategorien, og (2) priserne for de fleste ure i high-end kategorierne svarer til flere årslønne for den almene dansker, hvorimod et Omega ur kan erhverves (evt. brugt) efter lidt nidkær opsparing.

Her er en lille liste med eksempler på fantastisk urmageri fra nogle af verdens førende urmærker indenfor high-end luksus kategorien:

A. Lange & Söhne

A. Lange & Söhne’s historie daterer helt tilbage til 1845, hvor urmærket blev grundlagt af Ferdinand Adolph Lange i Tyskland nærmere bestemt Dresden. Desværre eksproprierede Sovjetunionen virksomhedens ejendomme umiddelbart efter 2. Verdenskrig, og som konsekvens ophørte virksomheden med at eksistere. Som følge af den Østtyske regerings sammenbrud i 1990 relancerede grundlæggerens oldebarn Walter Lange urmærket og er nu en del af Richemont gruppen.

Prisniveau: Fra ca. 100.000.- og op efter.

A. Lange & Söhne

Lange 1 Tourbillon Handwerkskunst

Mærke: A. Lange & Söhne Pris: Set til $220.000.-

Se det eksklusive herreur her

Audemars Piguet

Audemars Piguet er en Schweizisk familieejet urproducent af high-ens luksusure i den absolutte topklasse. Urmærkets historie strækker sig helt tilbage til 1875, hvor de to venner Jules-Louis Audemars og Edward-Auguste Piguet dannede urproducenten. Siden da har Audemars Piguet været garant for det ypperste indenfor urmageri og står blandt andet bag klassikeren Audemars Piguet Royal Oak.

Prisniveau: Fra ca. 100.000.- og op efter.

Audemars Piguet

Tradition Minute repeater Tourbillon Chronograph

Mærke: Audemars Piguet Pris: Set til $429.000.-

Se det stilfulde luksus ur her

Breguet

Breguet er ligesom Audemars Piguet en schweizisk urproducent, dog med den finte, at virksomheden blev etableret i Paris i 1775 af den schweiziske urmager Abraham-Louis Breguet. Siden da har virksomheden haft forskellige ejere indtil the Swatch Group opkøbte den i 1999. Igennem urproducentens lange historie, har der været flere prominente beundrere og fans af mærket såsom den franske konge Loius XVI, og det er ikke svært at se hvorfor, når man lader øjnene glider henover de fantastiske modeller, Breguet igennem tiden har produceret.

Prisniveau: Fra ca. 70.000.- og op efter.

Tradition 7087

Mærke: Breguet Pris: Set til $460.700.-

Se det elegante herreur her

Patek Philippe

Den fjerde high-end luksus urproducent er endnu en sværvægter fra Schweiz. Patek Philippe blev grundlagt i 1851 i Geneve, og har sidenhen produceret ure i absolut topklasse, hvor det ypperste indenfor urmageri er blevet kombineret med en udpræget kræsen for smukt design. Denne tradition har affødt et imponerende kundeklientel, der blandt andet tæller vores danske Kong Christian IX, Dronning Victoria og selveste Pave Pius 9.

Prisniveau: Fra ca. 150.000.- og op efter.

Grand Complications 5204P-011

Mærke: Patek Philippe Pris: Set til $295.000.-

Se det nydelige ur her

Ulysse Nardin

Ulysse Nardin blev etableret i 1846 og har især i starten af virksomhedens historie produceret maritime kronometre til flåder verden over. Samarbejdet med verdens flåder har haft en tydelig indvirkning på urmagerens designs op igennem tiden, hvor urene ofte er præget af marineblå nuancer.

Prisniveau: Fra ca. 50.000.- og op efter.

Trilogy Set Limited Edition 839-70

Mærke: Ulysse Nardin Pris: Set til $380.000.-

Se high-end luksus uret her

Vacheron Constantin

Vacheron Constantin er ligesom flere andre urmagere på denne liste en del af the Richemont Group og blev etableret helt tilbage i 1755 i Geneve, Schweiz af Jean-Marc Vacheron. Igennem virksomhedens lange historie har de produceret ure i fantastisk kvalitet og nydeligt design. Et af deres mest kendte ure, Kalliste, var ved dets lancering i 1979 et af verdens dyreste armbåndsure med en pris på ikke mindre end $5.000.000.-! En ganske eftertrykkelig pris der siden er steget til $11.000.000.-.

Prisniveau: Fra ca. 30.000.- og op efter.

Traditionnelle Calibre 2253

Mærke: Vacheron Constantin Pris: Set til $55.000.-

Se det smukke luksus herreur her

Jaeger-LeCoultre

Jaeger-LeCoultre har (selvfølgelig fristes man til at sige) en lang historie der daterer sig helt tilbage til 1833, hvor urmageren Antoine LeCoultre etablerede virksomheden. I 1903 kom den franske urmager Edmond Jaeger for første gang ind i billedet, og de to urmageres samarbejde endte bl.a. ud i verdens tyndeste lommeur i 1907. Samarbejdet udmyntede sig endeligt til Jaeger-LeCoultre i 1937 og er nu, ligesom Vacheron Constantin, en del af the Richemont Group.

Prisniveau: Fra ca. 50.000.- og op efter.

Duomètre Chronograph

Mærke: Jaeger-LeCoultre Pris: Set til $53.000.-

Se det nydelige luksus ur her

Blancpain

Med en historie der strækker sig helt tilbage til 1735, er Blancpain verdens ældste og mest traditionsrige urmærke. Blancpain har en lang tradition for innovative løsninger indenfor branchen, hvilket bl.a. banede vejen for et verdens mest komplicerede ure – the Blancpain 1735, som der i øvrigt kun produceres ét eksemplar af om året! Kærligheden for det gode håndværk og udsøgt design ses tydeligt idét hvert enkelt ur bliver lavet af én enkelt urmager.

Prisniveau: Fra ca. 30.000.- og op efter.

Villeret Calendrier Chinois

Mærke: Blancpain Pris: Set til $43.000.-

Se det eksklusive luksus ur her

IWC (International Watch Company)

IWC er i modsætning til de fleste andre nævnte mærker ikke etableret af en Schweizisk urmager men af amerikaneren Florentine Ariosto Jones i 1868. Virksomheden blev dog etableret i Schweiz med det formål, at kombinere den moderne amerikanske ingeniør teknologi og det gode schweiziske håndværk – og man må sige, at det lykkedes til fulde, i dét det luksuriøse urmærke den dag i dag stadig formår at producere ure i fantastisk design og høj, høj kvalitet. Det sidste er en af IWC’s absolutte klassikere, Portugieser Perpetual Calendar, et perfekt eksempel på:

Prisniveau: Fra ca. 20.000.- og op efter.

Portugieser Perpetual Calendar

Mærke: IWC Pris: Set til $24.000-36.000.- afhængig af modellen

Se det fantastiske ur her

Franck Muller

Franck Muller er det urmærke på listen med suverænt færreste år på bagen, men dette har ikke forhindret det luksuriøse urmærke i at opnå stor success og anderkendelse. Siden åbningen af The House of Franck Muller i 1991 er det gået strygende for det Schweiziske urmærke, hvis ure især er kendte for den uhørt høje kompleksitet, og er bl.a. blevet set på håndledene af flere prominente skikkelser som f.eks. José Mourinho, Demi Moore og Elton John.

Prisniveau: Fra ca. 30.000.- og op efter.

Vanguard

Mærke: Franck Muller Pris: Set til $15.000.-

Se det lækre luksus ur her

Parmigiani Fleurier

Parmigiani Fleurier er ligesom de andre ure på listen af Schweizisk afstamning og med etableringen i 1976 et af de yngre urmærker på listen. Alle deres ure er håndlavede og kræver mindst fire hundrede timers arbejde fra start til slutproduktet er fuldendt, hvilket må siges at være en ok slat arbejdstimer for et enkelt ur. Udover den store kærlighed hvert enkelt ur modtager, er de (selvfølgelig) udelukkende bygget af de fineste materialer samt produktionen holdes til på et fast lavt niveau hvilket øger den eksklusive aura omkring mærket samt er med til at presse prisen helt i vejret.

Prisniveau: Fra ca. 40.000.- og op efter.

Kalpagraphe

Mærke: Parmigiani Pris: Set til $25.000.-

Se det nydelige luksus ur her
Written by Christian Bo Nissen