Den trofaste læser af MetroMand ved, at jeg er en meget, meget stor fortaler for chinos bukser til mænd. Det skyldes primært én altoverskyggende ting: de er – og det kan næsten ikke betvivles – de mest alsidige bukser, du overhovedet kan få fingrene i. De har den særlige egenskab, at de kan anvendes til både de afslappede og uformelle lejligheder, men så sandelig også til de mere formelle lejligheder.

Jeg har igennem MetroMands levetid efterhånden lovprist chinos til mænd et utal af gange, men jeg har aldrig lavet en decideret guide til chinos bukser for mænd. Det har jeg naturligvis tænkt mig at lave om på med denne artikel.

Jeg håber, at I finder den interessant. Såfremt du har nogle spørgsmål eller kommentarer, så er du mere end velkommen til at smide en kommentar i kommentarfeltet nedenunder.

Lad os komme igang…

Guide: Chinos bukser til mænd

Du vil givetvis støde ind i fortalere for klassisk herremode, som vil argumentere for, at chinos til mænd – ligesom jeans – udelukkende er uformelle i udtrykket, og ikke vil kunne anvendes på jobbet. Dette er til en vis grænse sandt, men så heller ikke mere.

En mere uformel beklædning end rent jakkesæt er efterhånden yderst udbredt på de danske arbejdspladser nu til dags. Såfremt du er inden for en meget specifik branche, hvor den eneste tilladte påklædning for mænd er jakkesæt, så er chinos selvfølgelig ikke en mulighed andet end til casual fridays. Men, de fleste arbejdspladser tillader altså en dresscode, hvor andre ekviperinger end jakkesættet bestemt er tilladt. Her kommer chinos naturligvis ind i billedet. Derfor er chinos bukser til mænd de perfekte bukser til arbejdet i det moderne arbejdsmiljø.

I denne artikel skal vi som sagt kigge på chinos bukser til mænd. Artiklen vil omhandle følgende:

  • Hvordan du skal have chinos på
  • Hvordan uformelle chinos adskiller sig fra de mere formelle chinos
  • Hvilken type chinos der kan bruges om sommeren og om vinteren
  • Hvilke sko der passer til chinos
  • Hvordan du bruger chinos med stil – i byen og mere formelle lejligheder
  • Jeg giver et par bud på lækre chinos til mænd
  • Sidst men ikke mindst viser jeg, hvordan du anvender chinos i et fedt outfit

Forskellen på formelle og uformelle chinos

Lige inden vi kigger på forskellen på formelle og uformelle chinos, så vil jeg lige knytte en kommentar til en anden form for bukser; khaki bukserne. Eller en anden form er nu så meget sagt, for det er sådan set også chino bukser. Både khaki bukser og chino bukser bliver dog ofte anvendt synonymt, men khaki bukser er sådan set bare farven – og den mest anvendte farve til chinos. Så, for lige at opsummere: khaki bukser er chinos, men chinos er ikke nødvendigvis khaki-farvede.

Nå, men tilbage til forskellen på de formelle og de uformelle chinos. Lad mig give et eksempel på de to typer af chinos:

Mærke: Boss Pris: 999.- Find den uformelle model her

Mærke: Hackett Pris: 1200.- Find den formelle model her

Der er faktisk ikke den helt store forskel på et par formelle og et par uformelle chinos – som du også selv kan se på billedet oven for. Men der er dog alligevel et par små forskelle.

Et par formelle chinos ligner et par jakkesæt bukser, men den afgørende forskel, at de er lavet af bomuld i stedet for uld. Derudover har de ofte baglommer med kant og knapper til lukning samt pressefolder ligesom jakkesæt bukser.

Et par uformelle chinos kan nærmest siges, at ligne et par jeans – bare udført i bomuld. Nogle vil måske mene, at du kun kan anvende de formelle chinos på arbejde. Her er jeg overraskende nok ikke enig. Jeg mener bestemt, at du snildt kan anvende et par almindelig chinos på jobbet. Der er selvfølgelig altid det men, at det kommer helt an på din arbejdsplads’ dresscode. Det er dog min erfaring, at chinos er mere end godkendte som dresscode på langt de fleste arbejdspladser i dagens Danmark.

Sådan bruger du et par chinos

De formelle chinos: Hvis du vil være på den helt sikre side, så tager du selvfølgelig et par formelle chinos på på arbejdet. De kan samtidig også anvendes til byture og de finere lejligheder (der ikke kræver jakkesæt).

Overordnet set så kan du passende anskue et par formelle chinos som et par jakkesæt bukser. Anvend dem sammen med en pæn skjorte, et nydeligt slips og en blazer. Denne sammensætning vil fortalere for de klassiske og mere strikse regler for god stil til mænd blåstemple i stor stil. Man kan dog i mine øjne sagtens nedtone udseendet en smule, så det ikke virker helt så flashy. F.eks. kan du anvende en button-down skjorte eller smide slipset.

De uformelle chinos: Basically kan du anvende dem præcis, som du vil. Et par uformelle chinos (som er dem, jeg anbefaler her på siden generelt, og selv har klart flest af) kan du anskue som et par almindelige jeans. Et helt standard outfit for mig til jobbet indebærer et par chinos og en skjorte. Hverken mere eller mindre. Det er ganske simpelt, ganske nydeligt og ganske nemt at sætte sammen. Du kan da også sagtens smide en blazer på, et slips eller noget andet, og dermed peppe looket op til en bytur, en festlig lejlighed eller lignende.

Chinos til sommer og vinter

Hvis du troede, at chinos bare er chinos, ja så kan du godt tro om igen…. og så alligevel ikke. For helt ærligt, du kan sagtens bruge et par standard chinos hele året rundt.

Men, der er dog små forskelle, som du med fordel alligevel bør kende til. Der findes nemlig chinos lavet i forskellige former for bomuldsmaterialer, eller rettere forskellige vægte på bomuldsmaterialet. Jo lettere bomulden er, jo bedre er de valgte chinos til de varmere perioder. Et par lette chinos er typisk udført i bomuld med en vægt på omkring 140-160 gram. Oftest er dette dog indikeret, ved at de kaldes “lightweight”. Et par standard chinos vil være udført i bomuld med en vægt på omkring 200-250 gram og et par kraftige chinos vil udført i bomuld med en vægt på over 280 gram.

Så hvis du virkelig vil optimere dit chino-game, så har du lidt forskellige chinos i i hvert fald lightweight- og kraftigkategorien. Men som sagt er dette ikke nødvendigt. Du bør dog overveje det, hvis du er typen, som let kommer til at svede om sommeren eller omvendt, let kommer til at fryse om vinteren.

Farven på dine chinos

Da jeg er en stor fortaler for en alsidig garderobe, så vil jeg naturligvis anbefale dig at anskaffe chinos i de mest alsidige farver som udgangspunkt. Derefter kan du altid udvide sortimentet. Især om sommeren kan det være en god idé at have et par chinos eller to i lysere nuancer som f.eks. lys beige og lyseblå.

Anywho, de mest anvendelige farver til et par chinos vil være mørkeblå/navy, mørkegrå, mørkebrune og lysebrune. Har du et par af hver, så er du allerede rigtig godt igang med at få en virkelig anvendelig garderobe ift. benbeklædning. Når du har denne base på plads, så kan du udvide med nuancer som lysegrå, sorte, oliven/mørkegrønne, lyseblå og bordeaux.

Et par eksempler på fede chinos til mænd

Lad os da lige kigge på et par eksempler på fede chinos til mænd i ovenstående nuancer:

Fede mørkeblå chinos til mænd

Mærke: Boss Pris: 999.-

Find den fede mørkeblå model her

Fede mørkegrå chinos til mænd

Mærke: Boss Pris: 999.-

Find den fede mørkegrå model her

Fede mørkebrune chinos til mænd

Mærke: Boss Pris: 999.-

Find den fede mørkebrune model her

Fede lysebrune chinos til mænd

Mærke: Boss Pris: 999.-

Find den fede lysebrune model her

Fede lysegrå chinos til mænd

Mærke: Replay Pris: 1199.-

Find den fede lysegrå model her

Fede sorte chinos til mænd

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 999.-

Find den fede sorte model her

Fede mørkegrønne chinos til mænd

Mærke: Morris Pris: 999.-

Find den fede mørkegrønne model her

Fede bordeaux chinos til mænd

Mærke: Polo Ralph Lauren Pris: 1199.-

Find den fede bordeaux model her

Typer af sko til chinos

Til det mere uformelle outfit kan du med fordel kigge på stof/læder sneakers, sejlersko eller et par fede støvler til mænd. Et lille tip er i øvrigt at spille lidt på kontrasterne. Lad være med at anvende et par mørkebrune sko til et par mørkebrune chinos. Anvend i stedet et par mørkebrune sko sammen med dine lysebrune chinos og omvendt. Lad mig give et eksempel på et par lækre, mørkebrune støvler, der vil passe perfekt til et par lysebrune chinos:

Fede mørkebrune støvler til mænd

Mærke: Polo Ralph Lauren Pris: 1099

Find de fede mørkebrune støvler her

Er du mere til et par lignende men med knap så høj ankel, så har du her et nydeligt bud i ruskind fra Crockett and Jones:

Lækre brune ruskindssko til mænd

Mærke: Crockett and Jones Pris: 3899.-

Find de lækre brune ruskindssko her

Er vi ovre i den mere formelle afdeling, kan du f.eks. snildt smide et par klassiske oxfordsko på. Med en oxfordsko, er vi ovre i den finere afdeling af herresko Er du i tvivl om, hvordan de forskellige skotyper ser ud, så tjek min guide til fine sko til mænd. Et eksempel på et par lækre mørkebrune oxford herresko, er f.eks. disse fra Loake 1880:

Lækre mørkebrune oxford herresko

fede mørkebrune oxford sko

Mærke: Loake 1880 Pris: 2299.-

Find de lækre mørkebrune oxford herresko her

Se outfittet her

Se outfittet her

Se outfittet her

Written by Christian Bo Nissen