I gymnasiet var det måske cool, at gå med slidt tøj og hullede sko, have uglet, fedtet hår og tilbringe størstedelen af sin tid henslængt på sine forældres sofa med sine kammerater og ikke mindst sin elskede PlayStation som direkte forlængelse af sine blege computerarme.

Pludselig er stemningen vendt.

Kammeraterne har som universitetsstuderende skiftet det slidte tøj ud med nystrøgede skjorter, bølget hår og blanke sko, mens forældrene har erstattet deres ellers så generøse abonnement på M-magasinet med mindre interessante samtaler ubehagelig sammenlignelig med følgende sætninger: ”Nu er det vist nok også på tide at anskaffe sig en lejebolig i København” eller ”er det ikke ved at være på tide at få dig et job, så du i det mindste kan hjælpe til økonomisk herhjemme?” Sætninger der om noget giver mindreværdskomplekser og ret beset, får dig til at føle som lidt af en bums. Fat mod, for frelsen er tættere end du tror. Læs videre og opdag hvordan.

 

Kurser for ledige

Før at drømmen om en forandret tilværelse og ’det gode liv’ med penge på plastikkortet, fint tøj, dejlige damer og hurtige biler kan gå i opfyldelse, skal forudsætningerne være i orden. Allerførst og allervigtigst bør du finde dig et job. Det er dog lettere sagt end gjort. Mange slår panden mod muren og farer vild i en sand jungle af jobtilbud, afslag og manglende svar. Man siger, at en god start er halvvejs i mål. Du bør derfor rette din fokus mod IBC og dets kurser for ledige. Her hjælper de dig med at finde vej og samtidig øger din markedsværdi i form af 4 forskellige 6-ugers kurser. Kurserne lyder som følgende:

 • Grundlæggende regnskab
 • Bliv projektleder
 • Udbyg dine kompetencer som webmedarbejder
 • Grundlæggende ledelse

I forlængelse af digitaliseringens stadig øgede rolle i erhvervslivet, tilbyder IBC tilmed også online kurser med det formål at øge dine digitale kompetencer.

 

CV og ansøgning

Når kurset / kurserne er færdiggjort, og du derved er bedre stillet i din jobsøgning, er næste skridt i din transformation fra bums til MUMS, at få styr på udformningen af dit CV og dine ansøgninger. Dette er bestemt ikke så ligetil, som mange antager. Igen er der heldigvis hjælp at finde. Diverse sider på internettet har meget overskuelige guides til opbygningen af både CV og ansøgning. Men vær kildekritisk før du vælger, hvilken en du vil følge. Selvom forskellige guides hæfter sig ved forskellige steder, er visse forslag dog universelle:

 • Formalia SKAL være i orden. Det gælder blandt andet dato og kontaktoplysninger.
 • Vær klar i spyttet i forhold til hvilken stilling du søge og skriv virksomhedens navn korrekt.
 • For overskuelighedens skyld bør du holde dig til 1 side.
 • Fokus på læsevenlighed – stavefejl er ’no go’!
 • Hvis muligt bør du vedhæfte relevante dokumenter. Det kunne være en anbefaling fra en tidligere arbejdsplads.

Vær opmærksom på, at der er forskel på en opfordret og uopfordret ansøgning samt, at langt størstedelen af virksomhederne læser CV’et først, og du derfor bør være ekstra omhyggelig med denne.

 

Jobsamtalen – den sidste eksamen

Hvis du er kommet så langt som jobsamtalen til dit drømmejob, er du rigtig godt på vej. Du skal dog være opmærksom på, at dit drømmejob nok også er drømmejobbet for en del andre og, at de fleste virksomheder interviewer mange kandidater til én stilling. Det er derfor af yderst relevans, at du forbereder dig. Der er selvfølgelig områder du ikke kan stå til ansvar for, men der er særligt to elementer af samtalen, du kan forberede dig på, som drastisk øger dine chancer:

 1. oparbejd et indgående kendskab til virksomheden. Oftest er fokus begyndelsesvis på virksomheden og det værste der kan ske, er de fanger dig uvidende om dets fagområder.
 2. Klæd dig korrekt til samtalen. Man danner sig lynhurtigt et indtryk af en person, hvorfor du, hvis det er et eksklusivt sted, bør klæde dig ligeledes. Hertil er en nydelig skjorte og jakkesætsbukser en selvfølge, men hvad mange undervurderer, er valget af sko. Sko er som prikken over i’et og sørger for, at du som helhed ser ordentlig ud. Et smut i en skobutik med et stort udvalg er derfor at foretrække – eller du kan med det samme se flere sko her og allerede om et par dage have det perfekte sæt til din jobsamtale.

 

Når du har fået dit drømmejob er det vigtigt at udvise dyder som disciplin og målrettethed. Efter en håndfuld års hårdt arbejde, bør du meget gerne have rangeret så meget i hierarki og i løn, at du nu har råd til alt, hvad du altid har ønsket dig. Du er ikke længere bare i besiddelse af en 1-værelses lejebolig i Valby, men den glade ejer af en ’penthouse’ lejlighed på Kongens Nytorv, og du smiler osende af selvtillid mens solskinnet rammer dig på din vej i en slentretur ned af Strøget. Endelig er du gået fra bums til MUMS.

 

Sponsoreret indlæg

Written by Christian Bo Nissen