En blazer til mænd er i mine øjne et absolut must-have i enhver velklædt herres garderobe. Jeg er KÆMPE tilhænger af blazere til mænd og bruger dem både til hverdag og til de mere dressy lejligheder som f.eks. byture og større arrangementer. Jeg er vild med den måde, en blazer helt ubesværet løfter dit outfit op til et helt andet niveau. Du når rigtigt langt med et par fede chinos bukser til mænd og en nydelig business skjorte, men hvis du så oven i købet smider en fed blazer på, jamen så har du i mine øjne et fuldendt look!

Blazeren er ganske enkelt en ikonisk ekvipering til mænd og derfor skal vi naturligvis have en decideret guide til blazer til mænd. Blazeren er nemlig, som beskrevet ovenfor, en central del af den velklædte herres garderobe. En blazer er dog ikke bare en blazer. Den kommer i forskellige designs, kvaliteter, materialer og farver. Derudover kan den anvendes i forskellige sammensætninger og alt dette går jeg igennem i denne guide til blazere samt giver dig en lille smag på blazerens historie. Derudover giver jeg dig 18 knivskarpe eksempler på fede blazere til mænd.

Men lad os først lige få på plads, hvad en blazer egentlig er for en størrelse.

Læs også: Ti simple regler for god stil

Blazer til mænd – en definition

Som nævnt ovenfor er en blazer sammensat af mange elementer, hvilket ofte også gør, at definitionen af hvad en blazer er, er blevet en smule difus. Nu til dags bliver ekviperinger som sådan set ikke er det, beskrevet som en blazer. Så lad os lige få slået fast, hvad en blazer til mænd egentlig er for en størrelse:

  1. Den mest karakteristiske feature ved en blazer til mænd er, at knapperne er lavet i nuancer, der er i kontrast til selve blazeren og udført i enten sølv, perlemor, tin, messing eller forgyldt materiale.
  2. Den er enten double breasted eller single breasted, hvor den single breasted model er klart den mest populære udgave.
  3. Den kommer for det meste i en af tre materialer; uld (optimalt for de koldere perioder), bomuld (optimalt for alle overgangsperioder) og hør (optimalt for de varme perioder). Der kan dog også sagtens forekomme blazere, hvor de tre foregående materialer er blandet, som f.eks. bomuld og hør i en sommerblazer. Derudover vil du også stødde på blazere, hvor der er blandet syntetiske materialer i som f.eks. polyester. Som udgangspunkt bør du gå efter blazere udført i ægte materialer, men det er ikke en større katastrofe, hvis der er blandet en smule kunstigt materiale i. Du bør dog gå uden om blazere udført i 100% kunststof, hvis du kan.
  4. Blazeren står for sig selv i modsætning til jakkesæt, hvor bukserne er en del af sættet.

Læs også: Den ultimative guide til jakkesæt

Blazerens historie

Det kan være lidt kludret, at finde frem til den præcise oprindelse for blazeren. Der er nemlig forskellige bud på, hvordan den fik navnet og præcis hvor fra den stammer. Hvis vi kigger på Wikipedia, velvidende, at det altså ikke er garanteret fakta, så stammer blazeren fra St. John’s College i Cambridge og deres Lady Margaret Boat Club dateret til 1825.

En anden og mere populær udgave af blazerens historie, er centeret omkring H.M.S. blazeren. Fortællingen går ud på, at da Dronning Victoria i 1837 skulle inspicere skibet H.M.S. Blazer, var kommandøren af skibet yderst ivrig efter at imponere Dronningen, så han valgte at få lavet helt nye uniformer til hans besætning. Dette resulterede i en double breasted blazerjakke og ja, resten er historie, som man siger.

Læs også: Få min stilguide helt gratis

Hvorom alting er, så kan det med sikkerhed siges, at blazeren fik sit navn i England. Senere blev blazeren så en fast sømandsuniform og den fandt sørme også vej til skolerne, hvor den ligeledes var den gængse uniform i de engelske skoler og gymnasier. Dens popularitet bredte sig, både i privaten men også i sport – som f.eks. til kricket.

Nå, men nok historie. Lad os kigge på, hvilke elementer af blazeren, som kan adskille sig og dermed hvilke elementer, du bør være opmærksom på, når du skal ud og opgradere din garderobe.

Hvilket stof bør din blazer være lavet af?

Som nævnt i indledningen, så vil du primært støde på tre typer af materialer; uld, bomuld og hør. De har hver i sær deres fordele og jeg vil kort gennemgå dem nedenunder. Der kan dog også snige sig kunststof ind i blazeren som f.eks. polyester. Jeg vil dog anbefale, at du går efter blazere uden polyester. Skal det ske, at der er smidt en smule polyester i, så er det selvfølgelig ikke den store skade, men lad for så vidt muligt være med at købe en blazer i 100% polyester.

For en uddybbende artikel omkring de bedste materialer til blazeren, vil jeg henvise dig til min artikel det bedste stof til sommerblazeren – hold dig kølig – pointerne her i kan anvendes til alle typer blazere året rundt.

Uldblazer til mænd

Uldblazeren kan bedst betegnes som all around blazeren. Uld har nemlig den fantastiske egenskab, at det både kan holde på varme men samtidig også holde dig kølig. Derudover er uld selvrensende, hvilket bestemt ikke er en ligegyldig pointe. Som udgangspunkt vil jeg dog anbefale uldblazeren til de koldere perioder som efteråret og vinteren.

Foruden de ovenstående pointer så er det værd at nævne, at en uldblazer ofte har en rigtig lækker tekstur, som du ofte ikke vil finde ved f.eks. en bomuldsblazer. Du finder et bredt udvalg af fede uldblazere til mænd lige her.

Bomuldsblazer til mænd

Nu går uldblazeren godt nok som en all around blazer, men i mine øjne kunne bomuldsblazeren sagtens bære dette prædikat også. Bomuld har den egenskab, at det hverken er for varmt eller for køligt et materiale. Det er sådan lidt midt i mellem. Derfor kan det passer glimrende til den type, der hverken får det for varmt om sommeren eller fryser for meget om vinteren. Du vil med andre ord aldrig gå galt i byen med en lækker bomuldsblazer.

Til sidst vil jeg lige bemærke, at jeg synes (og dette er udelukkende min egen holdning), at bomuldblazere tenderer til et mere ungt look, hvor i mod uldblazeren ofte er ovre i den mere formelle og vokse boldgade. For god ordens skyld skal det siges, at jeg har et mix af både uld, bomuld og hørblazere, men uldblazerne er mine primære blazere på arbejde.

Du kan finde et bredt udvalg af fede bomuldsblazere til mænd lige her.

Hørblazer til mænd

Rosinen i pølseenden er naturligvis det herlige stof hør. En hørblazer er synonymt med et fedt sommerlook til mænd. Der er bare noget nærmest magisk over en fed hørblazer. En blazer kan i forvejen løfte dit outfit til et nyt niveau, men en hørblazer i den rigtigt sammensætning tilsat et squeeze sommer, jamen så synger englene!

En hørblazer er fantastisk til sommeren, da hør har en formidabel evne til at være luftig og dermed sikre, at du forholder dig kølig i selv de varmeste sommertimer. Det eneste minus ved en hørblazer er dog, at hør har det med at krølle hurtigt. Derfor kan det være en fordel, at finde en blazer udført i en blanding af bomuld og hør eller bomuld og silke.

Du finder et bredt udvalg af fede hørblazere til mænd lige her.

Typer af blazere til mænd

Når du skal ud og kigge efter din nye blazer, så er der primært to ting, du skal tage stilling til i forhold til designet:

1: Single eller double breasted blazer?

Som du kan se på billedet oven for, er der to typer af blazere. Den til venstre er single breasted og den til højre er double breasted. Den double breastede blazer er noget mere sjælden i det gængse bybillede end den single breastede blazer. Samtidig er den en del mere formel i dens fremtoning end den single breastede blazer og bør anvendes med omtanke. Det kan nemlig hurtigt se kikset ud, hvis du render rundt med en double breasted blazer, uden egentlig at vide, hvad du har gang i.
Jeg vil klart anbefale en single breasted blazer og det er da også den type, som jeg selv har fyldt op af i garderoben.

2: Notch eller peak lapel?

Ja, vi kunne da godt have taget den på dansk, men det er altså knapt så anvendt i betegnelsen af lapeltyper og derfor holder jeg fast ved de engelske. Førnævnte billede viser også de to lapeltyper. På billedet til venstre ser du et eksempel på notch lapellen og på billedet til højre ser du et eksempel på peaklapellen.

Notch lapellen er klart den mest anvende og populære lapeltype og er så afgjort også min favorit. Den er en anelse mindre formel og er ganske enkelt – i mine øjne – pænere. Peak lapellen er typisk klassificeret som en mere formel lapeltype og samtidig er den også mere bred i dens udformning. Er du vild med den double breastede blazer, jamen så vil jeg til gengæld også anbefale dig peak lapellen – de to hører unægteligt sammen.

Pasformen på din blazer

Sådan helt generelt set kan man sige, at blazeren skal have samme pasform som jakken fra dit jakkesæt. Det du skal være opmærksom på, er længden af din blazer, længden af blazerens ærmer, skuldrene og hvordan den sidder på kroppen.

Længden af din blazer

Længden af din blazer bør være til omkring midten af dit skridt. Mere end en centimeter eller to i den ene eller den anden retning resulterer i en for kort eller for lang blazer. Det er vigtigt, at du har dette for øje, da længden kan ødelægge en ellers perfekt blazer. Hvis uheldet er ude og du har fået købt dig en ellers lækker blazer, men den ganske enkelt er for lang, kan du altid gå til en skrædder og få den tilpasset. Hvis du omvendt har fået købt en for kort blazer, er der stort set intet, du eller en skrædder kan stille op. Der er nemlig ikke noget stof, som skrædderen kan anvende, til at forlænge din blazer.

Længden af blazerens ærmer

Forestil dig, at du har din blazer på. Forstil dig herefter, at du bøjer dit håndled, så håndfladen peger ned mod jorden. Så lagt så godt. Her bør din blazers ærmer være ca. 1 centimeter fra toppen af din hånd. Dermed har din blazer den perfekte længde ærmer og din skjortes ærmer er dermed stadig synlige under blazeren.

Skuldrene på din blazer

Her er vi igen i samme boldgade, som med pasformen af jakken fra dit jakkesæt eller din skjorte. S0m beskrevet i min guide til den perfekte skjorte til mænd, bør syningerne på din blazer være der, hvor dine skuldre stopper og ærmerne begynder. Der bør ikke være synlige folder på din blazer og dine skuldre bør være helt lige.

Hvordan din blazer sidder på kroppen

Så er vi nået til det absolut vigtigste, når vi snakker om pasformen på din blazer. Dermed ikke sagt, at de andre pointer ikke er vigtige, for det er de så afgjort, men hvordan din blazer sidder på kroppen, er her hvor det hele bliver afgjort.

Når du har knappet din øverste knap i blazeren – husk, at du aldrig bør knappe den nederste – så bør blazeren sidde flot og komfortabelt på dig. Den bør hverken føles for stram eller for løs. Du bør lige kunne snige en hånd ind ved brystet, men bestemt heller ikke mere. Derudover bør falde nydeligt rundt om livet på dig. Igen bør den hverken føles for stram eller være for løs. Hvis man kan se din dælle gennem blazeren er den for stram, hvis det omvendt virker som om, at der er for meget stof i overskud, er den for løs.

Blazer til mænd – 19 fede blazere

Nå, så kom vi igennem selve guiden til den perfekte blazer til mænd. Nu er du forhåbentlig klædt godt på, til næste gang du skal ud og erhverve dig en lækker blazer.

Nu er det tid til lidt af det sjove. Jeg har gjort alt arbejdet for dig og fundet de fedeste blazere til mænd på markedet lige nu.

Enjoy, ‘Gents!

Raffineret mørkeblå blazer

Mærke: Oscar Jacobsen Pris: 2.799.-

Find den raffinerede mørkeblå blazer her

Vi starter ud med uldblazerne og samtidig starter vi benhårdt med en af mine klare favoritter. Det er denne næsten uforskammet flotte mørkeblå blazer fra Sand. Den oser bare elegance og raffineret tøjstil. Tjek lige den der struktur ud, det der knivskarpe design og prikken over i’et det diskrete shine. Behøver jeg virkelig sige mere? Det skulle da lige være, at den er udført i 100% virgin uld! Nøøøøøøøj hvor er den lækker!

Navy uldblazer til mænd

navy uldblazer til mænd

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 3.200.-

Find den navy uldblazer her

I den klassiske afdeling har vi en fantastisk flot navy blazer til mænd fra Tiger of Sweden. Det er stilrent elegance blandet med høj kvalitet, når det er absolut bedst. En hamrende lækker og hamrende alsidig blazer, som du kan have glæde af i ufatteligt mange år. Det er en investering i din garderobe, som du vil blive lykkelig for at have lavet.

Sort uldblazer til mænd

sort blazer til mænd i bomuld

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 3.200.-

Find den klassiske sorte uldblazer her

Vi er jo igang med klassikerne til garderoben, så vi kan lige så godt fortsætte med klassikeren over dem alle; den sorte uldblazer til mænd. Den er nydelig, den er elegant, den er alsidig og så fejler pasformen bare aldrig fra Tiger of Sweden. Det er det klassiske, stilrene Nordiske design tilført en lækker pasform og høj kvalitet. Du går aldrig galt med sådan en blazer!

Mørkegrå uldblazer til mænd

Mørkegrå uldblazer til mænd

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 3.200.-

Find den klassiske mørkegrå uldblazer her

Sidste bud på en klassisk uldblazer til mænd kommer igen fra Tiger of Sweden og er naturligvis den mørkegrå uldblazer. De tre blazere til sammen danner fundamentet for den klassiske, stilrene garderobe til mænd. Du kan ganske enkelt ikke komme uden om dem. Den højhellige treenighed! Hvis du har de tre hængende klar i din garderobe, så har du et fantastisk udgangspunkt for dine daglige outfits.

Lysegrå uldblazer til mænd

lækker lysegrå uldblazer

Mærke: Filippa K Pris: 2.700.-

Find den klassiske lysegrå uldblazer her

Hvis de tre foregående uldblazere danner fundamentet for den klassiske, stilrene garderobe, jamen så må den lysegrå uldblazer til mænd betegnes som den første udvidelse der fra. Nogle vil med rette mene, at den sorte uldblazer sagtens kan erstattes af den lysegrå uldblazer – hvis vi altså limiterer os til tre uldblazere! Der kan nemlig altid være plads til en blazer til i garderoben. Har du en eller flere af de førnævnte blazere, så kan en naturlig udvidelse af blazerarsenalet snildt være denne lækre lysegrå uldblazer. Den er mindst lige så alsidig i dens anvendelse som de tre foregående og du vil altid se knivskarp ud med sådan en på. En klasseinvestering til garderoben! Ovenstående model fra Filippa K findes i øvrigt også i tre andre nydelige nuancer.

Nydelig lyseblå blazer til mænd

lækker lyseblå blazer mænd

Mærke: Boss Pris: 3.499.-

Find den nydelige lyseblå blazer her

Ovenstående blazer stinker langt væk af sol og sommer, ik? Det er den der lækre lyseblå nuance, som Boss har ramt her helt perfekt. Blazeren kan f.eks. med fordel smides på sammen med et par lækre jeans, et par sorte chinos eller hvad med et par beige chinos? Den kan smides på sammen med et bredt udvalg af ekviperinger og vil sikre dig et super sprødt look hver gang.

Navy blazer til mænd i bomuld

lækker navy blazer mænd

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 2.800.-

Find den lækre navy blazer her

En navy blazer bør ganske enkelt være et must for enhver velklædt herre. Den skal mere eller mindre smides på og så er du garanteret et knivskarpt look. Den kan anvendes i et væld af sammenhænge – f.eks. med et par brune chinos og en lækker hvid skjorte.

Klassisk sort blazer i bomuld

lækker sort blazer i bomuld

Mærke: Lagerfeld Pris: 2.609.-

Find den klassiske sorte bomuldsblazer her

Du kan næsten ikke undgå, at have en klassisk sort blazer i garderoben. Den er mere eller mindre lige så essentiel som det sorte jakkesæt. Her har du et glimrende bud på en sort blazer i bomuld, hvis du er på udkig efter sådan en sag. Nydelig, stilren og udført i solid kvalitet.

Lysegrå bomuldsblazer til mænd

lækker lysegrå blazer bomuld

Mærke: Drykorn Pris: 2.095.-

Find den lækre lysegrå bomuldsblazer her

Vi har allerede haft den lysegrå uldblazer, så vi skal naturligvis også have den lysegrå bomuldsblazer tilsat lidt lækker og let hør. Det er lidt op til dig selv, hvilket materiale du foretrækker. Personligt har jeg lidt af hvert. Jeg anvender primært mine uldblazere til de koldere perioder og bomulds- og hørblazerne til de varmere perioder. Netop derfor kan det være en rigtig god idé, at have flere blazere i samme nuance – men udført i forskelligt materiale. Når vi først når derud, jamen så er du virkelig ved at have en gennemført, lækker og vanvittigt alsidig garderobe. Like a boss!

Laber khaki blazer til mænd

lækker khaki blazer

Mærke: Filippa K Pris: 3.200.-

Find den lækre khaki blazer til mænd her

Vi kan naturligvis ikke have en artikel med fede blazer til mænd uden at have en lækker khaki blazer til mænd med på listen. Den kommer her fra Filippa K og er primært udført i uld. Klassisk blazerdesign, fræk khaki nuance og et smooth look takket være det lette skær fra blazeren. En blazer der fortjener omverdenens blikke – passer særlig godt til sommeren.

Elegant beige blazer til mænd

beige blazer til mænd

Mærke: Hugo Boss Pris: 3.099.-

Find den elegante beige blazer her

Der er få ting som signalerer sommer og sol som en elegant beige blazer til mænd. Lad os droppe den helt hvide blazer – det er vitterligt de færreste, der kan bære sådan en sag og samtidig er der meget få lejligheder, hvor den rent faktisk er anvendelig. Et fremragende alternativ er en fed beige blazer som ovenstående fra Hugo Boss. Den er udført i bomuld, så den kan bruge det meste af foråret, sommeren og efteråret.

Flot brun blazer i bomuld

lækker brun blazer mænd

Mærke: Oscar Jacobsen Pris: 3.199.-

Find den flotte brune blazer her

Der er flere melerede blazere på listen her og vi smider lige en ekstra på. Den kommer fra Oscar Jacobsen og er bare så fandens lækker! Ellers var den naturligvis heller ikke kommer på listen. Hvis man kan snakke om uformelle blazere (og det kan man), så befinder denne perle nok mere ovre i den boldgade end den formelle. Det gør bestemt ikke noget. Den kan stadig anvendes på de fleste arbejdspladser, i byen eller på restaurantbesøg med din bedre halvdel. Den her blazer skiller sig ud fra den overflod af navy, sorte og grå blazere, du ser på markedet. Køb den og elsk den!

Lækker militærgrøn blazer

lækker militærgrøn blazer til mænd

Mærke: Tiger of Sweden Pris: 3.200.-

Find den lækre militærgrønne blazer her

Her har vi den type blazer, som sikrer dig, at du skiller dig ud fra mængden. Hvis du kan bære den her blazer, så er du garanteret anerkendende blikke fra begge køn! Designet er klassisk Tiger of Sweden med knivskarpe, minimalistiske linjer og trumfen er så afgjort den sprøde militærgrønne farve. Gi’ den et skud og du vil elske den! Smid den f.eks. på sammen med et par mørkeblå chinos og en lækker, hvid skjorte.

Fræk meleret grå blazer

lækker gråmeleret blazer

Mærke: Boss Pris: 2.999.-

Find den frække gråmelerede blazer her

Nøj for en fræk sag, hva? Det her er enten blazeren til dig, som ikke er så meget for de helt stilrene og polerede blazere, men egentlig godt kan lide blazerens look. Den er med andre ord til dig, som generelt går mere uformelt klædt. Den kan omvendt også være blazeren for dig, som har garderoben fyldt op af alle de essentielle blazere og er på jagt efter en fed blazer til fritiden eller de mere uformelle lejligheder, som skiller sig ud. For det gør den her altså. På den helt rigtige måde. Jeg er vild med det gråmelerede look, som er en nydelig kontrast til det klassiske blazerlook.
Modellen findes også i en fremragende beige nuance, som med garanti vil tage kegler på de varmere dage. Den får du lige her:

Fræk meleret beige blazer

lækker beige blazer mænd

Mærke: Boss Pris: 2.999.-

Find den lækre melerede blazer her

Fremragende sommerblazer til mændlækker sommerblazer til mændMærke: Tiger of Sweden Pris: 3.700.-

Find den fede sommerblazer her

Her har vi det perfekte eksempel på en sommerblazer til mænd. Den her fede sommerblazer er selvfølgelig udført i lækker blanding af hør og bomuld for maksimal komfort og åndbarhed i sommervarmen, samt pasformen holdes efter brug. Det var naturligvis en reference til blazerguiden ovenfor, men hvis vi vender blikket og tager et kig på designet, jamen så har Tiger of Sweden endnu en gang ramt plet. Knivskarpt, stilrent og elegant. Designet bliver på nydelig vis komplementeret af materialets struktur og det diskrete melerede look. Det er vidst det tætteste, vi kommer på den perfekte sommerblazer til mænd.

Lækker sommerblazer i hør

lækker sommerblazer mænd Mærke: Drykorn Pris: 2.095.-

Find den lækre lyseblå sommerblazer i hør her

Der er et par bud på den perfekte sommerblazer i denne artikel – og her kommer lige en til. En fremragende lyseblå sommerblazer i hør. Eller det vil sige, at Drykorn har været snedige her. De har smidt 28% hør og 72% bomuld ind i blazeren, så du gerne skulle undgå de værste krøller og samtidig har det dejlige, luftige materiale. Det sikrer dig en super anvendelig og super flot sommerblazer. Det kan vel næsten ikke gøres bedre?

Vanvittig lækker grøn blazer – perfekt til sommer

lækker grøn blazer mænd

Mærke: Sand Pris: 3.199.-

Find den lækre sommerblazer her

Vi napper altså lige en sommerblazer til. Denne her vanvittigt lækre sommerblazer i en virkelig lækker grøn nuance kommer fra Sand og er udført i en rigtig nydelig blanding af uld og hør. Du undrer dig måske over, hvorfor uld er blandet ind i en sommerblazer? Det er det af den simple årsag, at uld faktisk har glimrende åndbare egenskaber. Derudover gør blandingen, at den slet ikke bliver så let krøllet som en blazer udført i 100% hør. Det var nok materiale-snak, lad os i stedet kaste blikket og kærligheden over designet. For det er altså lækkert! Den frække grønne nuance er ramt helt perfekt, designet er stilrent og sidst men ikke mindst, er der tænkt over de små, lækre detaljer – se bare de knapper der. Mums for en blazer!

Elegant denim blazer til mændlækker denim blazer mænd

Mærke: Boss Orange Pris: 2699.-

Find den fede blå denim blazer her

Her har vi et pragteksemplar af en denim blazer til mænd! Denim er måske så meget sagt her, da blazere faktisk er udført i 100% hør, men denim looket har vi så afgørende i spil her.

Jeg er vild med strukturen i materialet og farven, som Boss Orange har ramt her. Den er lidt ovre i den ret så uformelle boldgade og vil f.eks. passe fremragende til sommeren – et lækkert grillarrangement måske? Du kan både smide den på sammen med et par chinos eller et par jeans og du er (næsten) garanteret et raffineret causal look.

Written by Christian Bo Nissen