De fleste fra min generation husker dagene med Winamp, mp3’er og download af musik fra diverse Kazaa-lignende tjenester. Det var besværligt, tidskrævende og på datidens mp3-afspillere var der sjældent hukommelse til mere end et par albums, med mindre du virkeligt havde haft den store tegnedreng fremme.

Tiderne er skiftet og i takt med at hele streamingfænomenet er skyllet ind, er de gamle metoder til musik på farten lige så stille blevet udfaset. Streamingtjenester som Netflix, HBO, Spotify og lignende, har kronede dage, og med rette.

Vi er tilsyneladende vilde med den bekvemmelighed streaming giver og da mobilabonnementerne samtidig giver os mere og mere mobildata, er der heller ingen grund til at spekulere over alt for dyre mobilregninger.

Der findes i dag masser af musikstreamingservices og de største kender du nok allerede. Der er dog masser andet at komme efter i musikuniverset til mobil – også uden altid at betale for det – og det tager jeg et kig på her.

Vi starter med nummer fem. Drum roll, please.

5) Deezer

Deezer er et glimrende alternativ til andre lignende tjenester som Spotify, TIDAL og det hedengangne WiMP (nu TIDAL). Det fungerer også på samme måde.

Som de andre tjenester, kan du også med Deezer lytte til over 30 millioner sange, hvilket i praksis vil sige at stort set alle populære kunstnere og sange, du søger efter, er at finde der. Selv med de mere obskure vil du ofte være heldig – YMMV (Your Milage May Vary)

Når du har hentet app’en og skal tilmelde dig, kan du enten gøre det via app’en selv, via Facebook eller Google. Vælger du en af de to sidstnævnte, bliver du automatisk koblet på. Du skal så vælge hvilke(n) musikstil(e) du interesserer dig for, hvorefter du bliver præsenteret for nogle artister.

Sig ”ja” eller ”nej” til forslagene og Deezer opbygger et musikbibliotek til dig, baseret på dine inputs.

Du får de første 30 ”premium”-dage gratis, hvorefter det koster 99,- pr. måned.

4) TIDAL

Oprindeligt et norsk/svensk musikprojekt fra virksomheden Aspiro, som blev opkøbt af kunstneren Jay Z i 2015 og som sidenhen har vundet indpas på det samme marked hvor Spotify er stærkt repræsenteret.

TIDAL’s claim to fame har altid været deres ”lossless”/FLAC musikkvalitet (44,1 kHz), som du kan abonnere på for en ekstra skilling om måneden. Det betyder du får musikkvalitet som du kender fra almindelige CD’er og derfor slipper for den komprimering som de fleste streamingtjenester gør brug af.

Er den ekstra kvalitet for dig? Svært at sige. Hvis du sætter stor pris på fantastisk lyd og ellers ikke har andre flaskehalse i dit musik-setup (som f.eks. dårlige hovedtelefoner eller højtalere), så er det måske for dig. WiMP, som nogle måske husker, havde også streaming af lossless. Deres teknologi er videreført til TIDAL – TIDAL overtog nemlig WiMP i 2015.

TIDAL er gratis at lytte til, men hvis ikke du vælge premiumudgaven, må du finde dig i reklamer af og til. Man kan dog sige det er en lille pris at betale for ubegrænset musik. Premium koster 99 kr./md. og du kan prøve det gratis i de første 30 dage.

Hvis du alligevel skal have et mobilabonnement sammen med en streamingtjeneste (som de fleste skal), tilbyder mobilselskaberne ofte rabat hvis du bestiller musikstreaming gennem dem.

F.eks. giver CBB Mobil dig lige nu TIDAL gratis med hvis du bestiller abonnement gennem dem, så du slipper for den ekstraudgift på 100 kr./md. For mere info, tjek de forskellige abonnementer her.

TIDAL premium fås til de fleste mobile platforme og koster 99 kr./md. Ønsker du bedre lyd, får du Premium LOSSLESS til 199,-/md, uden rabat og direkte fra servicen selv.

3) Google Play Music

Endnu et marked Google har bevæget sig ind på, og som med alt andet, gør de godt. Først og fremmest får du en tilsvarende tjeneste til de andre streamingservices med millioner af numre osv., men Google tillader dig også at uploade 20.000 af de egne musiknumre til skyen.

Play Music app’en kan desuden fungere som din musikafspiller til lyd generelt og du kan købe numre, på samme måde som du kan på Apples iTunes.

Den fås ikke som gratis annonceunderstøttet udgave, så når din prøveperiode på 30 gratis dage er udløbet, må du til lommerne. Som med alle de andre tjenester, koster det 99,- pr. måned.

2) Spotify

Klart den største af dem alle, målt på aktive brugere. Spotify er, for mange, synonymt med online musikstreaming og den er let genkendelig med den sorte brugerflade og det grønne logo.

Spotify har Facebookintegrering, så du både kan logge ind via Facebook, se hvad dine venner lytter til, dele afspilningslister og mere. Genialt til dem der er socialt anlagt og elsker at få ny input fra venner og bekendte.

Tjenesten har i skrivende stund over 30 millioner numre og kan hentes kvit og frit. Gratisudgaven giver dig ubegrænset streaming, men du må samtidig høre på reklamer af og til. Gratis er altid godt, men reklamerne bliver hurtigt irriterende. Spotify tilbyder også diverse Podcasts og videoindhold.

Spotify Premium koster 99 kr. om måneden og du kan prøve det gratis i 30 dage. Med Premium kan du desuden hente musik og afspille offline.

1) SoundCloud

SoundCloud er en slags mixtape-tjeneste i den forstand, at alle kan uploade deres egne mix. Unik tjeneste og absolut en af mine favoritter til specielt elektronisk musik. Servicen har tonsvis af etablerede og up-and-coming DJ’s, som hellere end gerne deler ud af deres evner. SoundCloud er, blandt andet, genial til at finde nye navne og genre.

Med over 125 millioner tracks, løber du ikke tør for lyttemateriale lige foreløbig. Jeg bruger selv udelukkende gratis-udgaven, da jeg blot er lytter, men som artist har du mulighed for en betalt version, som giver dig mere kontrol.

Absolut anbefalelsesværdig.

Andet dansk musikstreaming

Ovennævnte er naturligvis ikke de eneste tjenester på markedet og specielt her i landet findes der adskillige andre. Teleselskaberne kører hårdt på deres egne streamingtjenester som f.eks. Telmores TELMORE Musik, TDCs TDC Play og YouSees YouSee Musik som alle giver reklamefri og ubegrænset musik – det kræver blot at du er kunde. På AHOT.dk gennemgår de flere af de mobilabonnementer du kan vælge for at få streaming inkluderet. Et besøg værd.

Slutteligt vil jeg anbefale Soundiiz, hvis du allerede bruger en af ovennævnte tjenester og ønsker at skifte. Dette værktøj kan hjælpe dig med at importere dine playlister til anden service, så du bliver fri for at oprette det hele selv igen.

Hvad er dine erfaringer med musik apps?

Written by Christian Bo Nissen