Hvis du lige som mig ofte har undret dig over, hvordan nogle mennesker – alle som én succesfulde i hvert deres felt – har tid og overskud til at nå alt det de gør, så har World Economic Forum i samarbejde med Business Insider offentliggjort en ret så interessant liste. Listen indeholder 14 ting succesfulde mennesker gør inden morgenmaden. Listens punkter er fundet igennem undersøgelser samt de vigtigste elementer fra bogen What the Most Successful People Do Before Breakfast: How to Achieve More at Work and at Home.

Jeg er personligt ret så interesseret i at optimere min verden, forbedre min effektivitet og dermed øge min personlige produktivitet. Min nuværende dagligdag omfatter færdiggørelsen af mit speciale, at skrive artikler til og forbedre MetroMand (hvilket tager noget længere tid, end de fleste måske forestiller sig), mit nuværende deltidsarbejde som i perioder fylder en hel del, have en smule fritid sammen med min dejlige forlovede og min samt hendes familie og til sidst spiller jeg også poker på siden. Dertil kommer, at jeg gerne vil igang med at træne en lille håndfuld dage om ugen, få udvidet min horisont gennem læsning af så mange bøger som muligt og søge efter mit kommende fuldtidsjob.

Jeg har med andre ord en hel del ting på min tallerken, og de fleste dage omfatter arbejde på den ene eller anden måde fra morgen til sen aften. Derfor har det været nødvendigt for mig at planlægge, effektivisere og optimere min hverdag så godt som muligt. Men jeg er langt fra i mål. Derfor vil jeg prøve at implementere nogle af de nedenstående ting i min hverdag her i det nye år. Forløbet vil jeg dele her på bloggen, dels som motivator når de hårde tider unægteligt presser på og dels for – forhåbenligt – at få input til forbedringer. Derudover kan det måske inspirere en enkelt læser til at få sat fut i produktiviteten og komme et skridt videre med realiseringen af de drømme, vi alle render rundt med. Jeg håber, I er med på idéen. Foreløbig har jeg gjort status for uge 1 og uge 2, som du naturligvis er mere end velkommen til at følge med i.

Nå, det var min egen lille vinkel på denne liste. Lad os kigge på, hvad de kloge hoveder mener, at succesfulde mennesker gør inden morgenmaden – og dermed øger ens produktivitet.

Det hele handler om, at man fokuserer på ens personlige topprioriterede aktiviteter i de tidligere morgentimer inden andre folks prioriteter kommer ind i billeder. Det er vigtigt lige at understrege, at man ikke kan eller skal gøre alle tingene inden morgenmaden (det ville være lige pres nok), men at aktiviteterne på listen alle har vist positiv effekt på ens produktivitet.

De står tidligt op

Punkt et kan næppe komme som et chok for nogle. Hvis man skal nå en masse i løbet af dagen, nytter det naturligvis ikke noget at stå op i absolut sidste sekund. Tid er en knap ressource, og hvis du vil øge din produktivitet, bør du minimere tiden under dynen – selvom den har et stærkt tag om dig om morgenen. I en undersøgelse af 20 chefer fandt forfatteren bag den førnævnte bog – Vanderkam – at 90% stod op før kl. 06. Flere af dem stod noget tidligere op og var på kontoret lang tid før alle andre. Effektivitet og produktivitet starter altså tidligt om morgenen.

De drikker vand, ikke kaffe

Mange af de undersøgte personer drikker vand i stedet for kaffe som det første om morgenen. Det er ikke nogen dum idé og heller ikke helt tilfældigt. Når du giver din krop vand som det første om morgenen genopbygger du din krops væskebalance – herunder hjernens – hvilket medfører, at du bliver mere opmærksom og får fornyet energi. Dette kan jeg skrive under på, da jeg selv praktiserer dette – og det virker.

De træner om morgenen

Dette er endnu en ting, jeg selv har gjort (tidligere). Træning tidligt om morgenen er en fantastisk måde, at få udført dagens motion inden dagen fyldes ud af arbejde og andre gøremål. Udover at få motionen udført, så hjælper det også til at reducere stress og forbedrer ens søvn. Tripple win!

De arbejder på topprioriterede projekter

Har du prøvet at komme på arbejde inden alle andre? Så ved du, at det er et fantastisk produktivt tidspunkt at arbejde på, da du udover at være frisk og klar i hjernen også har komplet arbejdsro. Om du gør det hjemmefra eller på kontoret, betyder ikke det store. Hvis du giver prioriterede projekter fokus i de tidlige timer, sikrer du, at de får din opmærksomhed inden alt andet “kommer i vejen”.

De arbejder på personlige projekter

Det kan være svært at finde tid til projekter, du personligt er passioneret omkring, når dagen hurtigt fyldes op af arbejdet og andre gøremål. Derfor bruger succesfulde personer tiden om morgenen til at arbejde på disse projekter, og opnår dermed små, men vigtige fremskridt med deres personlige interesse-projekter. Hvis du klemmer en times tid ind om morgenen og dedikerer den til din(e) personlige interesse(r), så sikrer du, at du altid har tiden til at arbejde på disse.

De tager sig tid til kvalitetstid med familien

Familien og ens nærmeste er det vigtigste her i livet. Tiden sammen med dem vil altid være den, der står klarest og vil blive værdsat højest. For et par år siden cirkulerede historien om en sygeplejerske hvis job gjorde, at han altid var ved de døendes side op til den endelige afsked. Den ene ting folk nævnte, de fortrød ved deres liv som gik igen og igen, var, at de ønskede, at de havde brugt mere tid sammen med deres familie. Hvis du ønsker at opnå en masse her i livet, og samtidig gerne vil have plads til at nyde dine nærmeste, er det derfor en god idé at bruge noget af tiden om morgenen sammen med din familie og dine nærmeste.

De bruger tid med deres ægtefælle

Dette punkt læner sig unægteligt meget op ad det foregående, som dog fokuserer på selve familien som helhed. Din kone eller kæreste skal naturligvis også nydes, så brug tiden om morgenen til at snakke, for det er ikke utænkeligt, at energien er opbrugt efter en lang dag på arbejdet. Der bliver i øvrigt også foreslået lidt aktivitet under lagnerne om morgenen – ikke den værste måde at blive vækket på/vække fruen.

De redder deres seng

Dette punkt kommer fra den roste bog “The Power Of Habit: How to Create Good Habits & Break Bad Habits” af Charles Duhigg, og udspringer af en grundtanke om, at vaner øger produktiviteten. Forfatteren argumenterer for, at det at redde ens seng om morgen som et fast ritual, øger ens produktivitet. Idéen er, at hvis du inkorporerer små, simple vaner vil bedre vaner indfinde sig løbende.

De netværker over en kop kaffe

Den her kan være lidt sværere at opnå, især hvis du bor i en mindre by. Men eftersigende skulle det at mødes til en kop kaffe eller morgenmad være en super måde at netværke med andre mennesker på. Dette punkt bliver et af dem, jeg ikke forsøger mig med, men derfor skal du selvfølgelig være velkommen.

De mediterer for at rense sindet

Hvis du har fuld knald på i løbet af dagen, er det ikke en dårlig idé at koble lidt af. Det har disse succesfulde personer forstået, og derfor mediterer mange om morgenen. Dette lille tip har jeg læst i flere forskellige andre sammenhænge, og har egentlig også haft planlagt at skulle igang. Er der nogle, der har erfaringer på dette område, især i forhold til gode begynderbøger, youtube-videoer eller andet?

De skriver ting ned de er taknemmelige for

Dette er en af de mindre tidskrævende aktiviteter på listen, og burde kunne klares af alle. I følge forfatteren er det en super måde at få det rette perspektiv på tilværelsen på, inden du smutter ud af døren og på arbejde. Skriv de personer, steder og muligheder ned, som du er taknemmelig for og det vil ændre dit livssyn.

De planlægger og lægger strategier med friske hjerner

Et af de vigtigste værktøjer til at optimere ens effektivitet og dermed produktivitet er planlægning af ens tidsplan. Derfor er det ikke en dårlig ide, at bruge noget af tiden om morgenen på at planlægge dine mål og medfølgende tidsplan, inden du ryger ind den travle hverdag. Du kan gøre det både på det overordnede plan, men også i forhold til de aktuelle aktiviteter, der lægger foran dig for dagen.

De tjekker deres e-mails

I modsætning til mange time-management guruer som foreslår at man udskyder e-mails så længe som muligt, så tjekker de succesfulde deres e-mails som noget af det første om morgenen. Dermed kan de hurtigt danne sig et overblik over de mere presserende e-mails og dermed opgaver der ligger foran dem. Således får de også behandlet de vigtigste e-mails med en frisk og klar hjerne.

De læser nyhederne

I stedet for at scanne diverse nyhedssites i løbet af dagen, får de produktive mennesker klaret deres opdatering af nyhederne fra morgenstunden, og genopfriskes så måske en gang til aften. Dette er ikke en dum måde at få tilført en lille og nem vane til sit repertoire.
Det var så de 14 bud. Jeg vil som nævnt i begyndelsen få inkorporeret og afprøvet flere af de nævnte punkter. Faktisk er jeg kommet frem til, at det kun er punktet omkring at netværke over en kop kaffe, jeg vil springe over i denne omgang. Jeg smider en uddybende post op omkring dette, og planen er at jeg vil køre en update ugentligt – formentlig hver søndag. Stay tuned.

Written by Christian Bo Nissen