Der er mange ting vi fyre finder interessante, at vaske tøj er så afgjort ikke en af dem. Men det er nu engang nødvendigt, og når opgaven nu alligevel skal løses, så kan man ligeså godt gøre det ordenligt.

Så her kommer ti vaskeregler der vil give din garderobe længere liv:

1: Sorter dit vasketøj

Sorter dit tøj ordenligt. Okay, det virker ret åbenlyst, men ikke alle følger denne uskrevne regel. I længden vil dit tøjs farver være dig evigt taknemmelig.

2: Jeans skal ikke vaskes hver gang.

Dine jeans har ikke behov for at blive vasket efter én gangs brug. Med mindre du bruger dem som hagesmæk, eller de af uforklarlige årsager lugter slemt, så er der ingen grund til at vaske dem efter en dags brug. Efter to eller tre dages brug kan du smide dem til vask – det vil øge deres levetid.

3: Hold dig fra tørretumbleren

Ja, det er så dejligt nemt at smide tøjet i tørretumbleren, men faktum er, at stoffets sammensætning bliver nedslidt meget hurtigere end ved lufttørring. Brug de ekstra minutter det tager at hænge tøjet op, det er de få minutter værd!

4: Tag dit arbejdstøj af når du er hjemme

For at minimere slid, pletrisikoer osv. kan du tage dit arbejdstøj af når du kommer hjem. Jakkesæt er heller ikke det optimale outfit at lave aftensmad i.

5: Lyn lynlåsene

Hvis du ikke lukker dine lynlåse, kan de æde dit andet tøj op ganske hurtigt og effektivt. Sørg for at lyne dem op, så de ikke skader dit andet tøj.

6: Lad være med at overtørre dit tøj

Hvis du virkelig insisterer på at tørre dit tøj i tørretumbleren, så sørg for at tøjet ikke får for meget af det gode. Tørretumbleren er som nævnt ikke en god idé for dit tøj, og decideret overforbrug vil ydermere få dit tøj til at skrumpe.

7: Læs vaskeinstruktionerne

Jeg har selv været skyldig i at ignorere dette ellers åbenlyse råd, og det kostede et par bukser! Så sørg nu for at være opmærksom på hvad de enkelte tøj dele kan klare, og følg disse instrukser.

8: Fold og hæng tøj med omhu

Dine bluser og sweatshirts mister formen hvis de bliver hængt på bøjle, og omvendt har dine skjorter bedst af at hænge på bøjler. Til dine jakker og blazere er det ligeledes vigtigt at anvende ekstra bredde bøjler der er specifikt designet til dem for at bevare formen bedst muligt.

9: Forebyg svedmærker

Hvis du har problemer med svedmærker på dit tøj, så sørg for at bruge undertrøjer og gerne suppler med en god antiperspirant – disse kan købes i de fleste supermarkeder og Matas.

10: Angrib pletter og lignende med det samme

Jo længere pletter og lignende sidder på tøjet, jo sværere (og ofte umuligt) bliver det at få dem rene. Sørg for at vaske det ramte tøj i kold vand og brug en pletfjerner.

Written by Christian Bo Nissen